твоята гледна точка
Фирмите у нас си дължат 168 млрд. лв.
Автор Vnews, добавено на 29.10.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

лизо 168 млрд. лева си дължат една на друга фирмите у нас. Това съобщиха вчера от Института за икономически изследвания на БАН, позовавайки се на данните на НСИ за миналата година. За една година междуфирмената задлъжнялост е скочила с 4,58 млрд. лв. в сравнение с 5,23 млрд. лв. нарастване, отчетено през 2011 г.Задълженията към нефинансови предприятия достигат 71,181 млрд. лв., като за първи път темповете на нарастване на вземанията са по-високи (5,229 млрд.лв.) от тези на темповете на нарастване на задълженията (4,580 млрд.лв.), подчертаха експертите от БАН.

Общият обем на задълженията към доставчиците се увеличава с 2 млрд.лв. През 2012 г. те достигат  52,186 млрд. лв. при 50,170 млрд. лв. за 2011 г. Минимален ръст от 285 млн. лв. се отчита и при  задълженията по търговските заеми. Може да се твърди, че това увеличение е в резултат на увеличаването на БВП. Данъчните задължения към държавата нарастват с нови 280 млн.лв. и достигат 3,628 млрд. лв. Задълженията към персонала нарастват с незначителни темпове от 43 млн.лв. и достигат 1,981 млрд.лв. за 2012 г. Намаление с 1,1 млрд. лв. се отчита само на задълженията към финансовите предприятия. Резултатите от проведено социологическо изследване на Института за икономически изследвания при БАН показват, че свиващите се пазари са основен проблем за предприятията и причина за задлъжняването им. Такова мнение са споделили 71,1% от интервюираните. Това превръща продажбите с разсрочие в обичайна практика за 74,1% от фирмите.

Над 37% от компаниите у нас се оплакват от трудности при закупуването на материали за дейността, а за близо 30% е проблем заплащането на външни услуги. Всяка пета фирмасе затруднява да плаща на персонала си и да си обслужва заемите.Отлагане на плащанията към доставчиците (24,6%) и привличането на допълнителни финансови средства в предприятия (21,3%) са най-често предприеманите мерки за справяне с проблемите. Интересно е мнението, което са дали предприемачите на въпроса на какво се дължи междуфирмената задлъжнялост. 34,8% от анкетираните са напълно съгласни, а 22,9% са донякъде съгласни, че тя е резултат от спекулативни действия от страна на фирмите, като кражби на ДДС и фиктивната задлъжнялост. 42,3% от респондентите посочват забавените плащания от страна на държавата и общините като основен генератор на междуфирмена задлъжнялост.От БАН препоръчват за решаване на проблема с голямата междуфиремена задлъжнялост НАП да изгради система за проследяване на рисковите доставки чрез регистър за стоковите наличности в предприятията. Както и да се направят законови промени за ускоряване на обявяването на фирмите в несъстоятелност. Ускореното разплащане на държавата и общините също е една от препоръките.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото