твоята гледна точка
Маргините чисти като сълза
Автор Vnews, добавено на 29.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Прокуратурата напълно се провали в опита си да уличи Красимир Маринов-Големия Маргин, в престъпление. Очакването, че една от митичните фигури в ъндърграунда ще бъде обвинен като ръководител на група за разпространение на наркотици, не се оправдаха. В подготвяния дълго от прокуратурата и внесен в съда обвинителен акт става ясно, че името на Красимир Маринов изобщо не фигурира. За лидер на бандата е сочен ромският бос Стефан Бонев-Сако. Той обаче е склонил за преговори с обвинителите и е поискал споразумение, съобщава „Стандарт“.
Нишката, която свързваше братята Красимир и Николай Маринови с наркоразпространението, бе тънка още от самото начало. А сега групата, за чиито ръководители пък бяха посочвани двамата, се оказа въображаема. Макар Маргините да присъстват още от самото начало на досъдебното производство, реално обвинение бе предявено единствено на Красимир, тъй като по-малкият Николай изчезна мистериозно и все още е в неизвестност. В крайна сметка се оказа, че срещу Маринови не са намерени доказателства за каквато й да е съпричастност с разпространението на дрога. Прокурорите дори посочват, че не само не са открити улики, но и не са установени никакви контакти между Маргините и останалите членове на групата със сочения в обвинението лидер – Сако. Включително – няма дори данни за познанството помежду им. Така Сако се посочва за ръководител на групата, в която присъстват още 12 души. Ромският бос обаче набързо е предложил да се споразумее с прокуратурата, вместо да бъде изправен пред тежък и бавен процес в Специализирания наказателен съд. Ходът му е твърде изненадващ и дори част от обвинените заедно с него се питат дали е склонил да натопи Маргина, или пък да признае вината си, за да мине по съкратената процедура и да получи по-ниска присъда. Наблюдаващите прокурори по случая Бисер Кирилов и Маргарита Немска не пожелаха да посочат какви са мотивите на Сако с обяснението, че все още не са се запознали с тях. Що се отнася до липсата на Маргина в обвинението, Кирилов бе достатъчно красноречив:

„Ами, накарайте ги да свидетелстват!“

признавайки неохотно, че прокуратурата не разполага дори с минимални доказателства срещу Маринов.
Всъщност играта на котка и мишка между обвинителите и братята Маргени продължава близо 8 г. След емблематичната акция „Респект“ през 2005 г. Красимир и Николай Маринови бяха обвинени за подготовката на убийствата на Любен Гоцев и на вече покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора. Делото продължи над 5 г., а в началото бе сочено като пример за борбата на България с организираната престъпност. През февруари 2012 г. обвинението претърпя пълно фиаско след решението на Върховния касационен съд (ВКС), с което Маргините бяха окончателно оневинени. Още преди крайното решение на върховните магистрати двамата пак се оказаха на мушката на прокурорите. През януари 2010 г. при зрелищна акция след убийството на радиоводещия Боби Цанков бяха задържани Големия Маргин и Сако. Малкият Маргин така и не бе открит и все още следите му се губят. Сагата с обвинението за това убийство обаче приключи бързо. Последва нова акция на МВР, в която Маринов бе нарочен като ръководител на банда за разпространение на дрога заедно със Сако. Дори тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов обясни пред медиите, че Бонев е бил изпълнителят, а Красимир – ръководителят на строго йерархична наркоорганизация, която се налагала на пазара чрез силови методи. Изправен пред новите обвинения, тогава Маргина заяви пред съда:

„Няма да се изненадам, ако ме обвинят за връзки с Осама бин Ладен“

Засега не са го свързвали с „Ал Кайда“, но е факт, че в сегашната ситуация Маргина е не просто на свобода, но и с напълно чисто досие. Сако пък гласи споразумение с прокурорите. В коридорите на Съдебната палата се говори, че това е отчаян опит на прокуратурата да постигне някакъв успех по това дело. Всъщност Маргина се изплъзна на обвинението още в началото на 2011 г. заради гаф на прокурора Чавдар Ангелов. Той бе прекратил изненадващо производството срещу Маргина и дори не бе уведомил другите наблюдаващи прокурори, работещи по случая. Заради това го наказаха и бе върнат на работа в Софийската районна прокуратура. Едва след 5 месеца прокуратурата отново поиска възобновяване на делото и ВКС одобри искането. Това окрили обвинителите и дори настоящият зам. главен прокурор Борислав Сарафов, който тогава ръководеше Специализираната апелативна прокуратура, се похвали, че Маргина ще е един от първите ВИП клиенти на новосъздадения спецсъд. Очакванията, че прокуратурата ще довърши разследването докрай, не се оправдаха. А сега двамата братя са чисти като сълза пред закона, с неопетнени досиета.

Малкият вече не се издирва

Николай Маринов-Малкия Маргин, който изчезна мистериозно на 5 януари 2010 г., е напълно чист пред закона и не се издирва. От юни 2013 г. прокутатурата свали обвинението, че заедно с брат му Красимир са поръчали убийството на радиоводещия Боби Цанков. Малкият Маргин е изваден и от списъка на издирваните лица от Интерпол. От държавното обвинение прекратиха наказателното производство срещу двамата братя, след като не успяха да съберат никакви доказателства срещу тях. Отделно разследваното за убийството на Боби Цанков няма никакво развитие и се води срещу неизвестен извършител.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото