твоята гледна точка
Без таван за обезщетенията към клиенти на „Енерго про“
Автор Vnews, добавено на 25.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отряза предложението на „Енерго про“ да има таван на обезщетенията, които дружеството да дължи на клиенти, когато по негова вина са претърпели щети. Това стана ясно в четвъртък, когато регулатора проведе изнесено заседание във Варна, на което бяха обсъдени новите общи условия между компанията и клиентите.

От „Енерго про“ бяха поставили праг от 300 лв., до който се съгласяват да плащат на претърпелите вреди, но председателят на ДКЕВР Анжела Тонева даде да се разбере, че това няма да бъде прието. Управителят на „Енерго про“ Стефан Абаджиев изрази несъгласие и с предложението на комисията – токът да се спира 20 дни след крайния срок за плащане на месечната сметка, а не както предлага дружеството – след 10 дни. „Ние сме съгласни да бъдат изработени условия, които да удовлетворяват и клиентите и нас, но предлаганите мерки са несъразмерни. Ние плащаме на НЕК четири пъти в месеца, а с това изменение постъпленията ни ще се забавят, което означава, че трябва да търсим финансиране, за да се издължим за купувания от нас ток“, обясни Абаджиев.

От дружеството заявиха, че имат още редица възражения по конкретни текстове, които ще внесат писмено в комисията, в рамките на двуседмичната процедура по приемане на общите условия. По време на обсъждането председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов обяви, че дискусията е безсмислена, защото парламентарната енергийна комисия е приела на първо четене поправки в Закона за енегретиката (ЗЕ), които променят взаимоотношенията между дружествата и клиентите, и на практика ще се наложи изработването на нови общи условия.

„По принцип законът е по-висш нормативен акт, който трябва да изпълним. Ако поправките бъдат приети, ще решим в оперативен порядък как и кога ще се променят общите условия“, отговори Тонева. Според нея ДКЕВР не подкрепя изцяло внесените изменения в ЗЕ, защото в тях имало спорни моменти по отношение на цените. Поправките предвиждат да отпадне плащането на клиенти за повторно включване в мрежата, но дружествата ще извършат на практика разходи за това, които ще влязат в цената на електоренергията, като икономически обосновани. Тонева допълни, че към момента не вижда основания за повишаване цената на тока до края на зимния период. ДКЕВР ще проведе още две изнесени заседания – в Пловдив за общите условия на ЕВН и в София за тези на ЧЕЗ./ ТрудСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За селското стопанство се задава опасна последица – топла пролет с наводнения вместо […]

 

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът […]

 

Общинските съветници от ГЕРБ и НПО-та ще следят дали кметът на ПП/ДБ ще подпише строителството в горски терен от 70 дка

Разработен […]

 
 

към началото