твоята гледна точка
НЗОК притиска болниците за по-малко пари
Автор Vnews, добавено на 25.10.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Здравната каса притиска директорите на болниците да подписват анекси в техен ущърб. Чрез документа те трябва да се съгласят да получават не 100% от парите за извършената си дейност, а по-малко. С кредитни известия ги кара да парафират, че са съгласни за септември да им се преведат 80% от изработените пари.

Това обяви председателят на Българският лекарски съюз д-р Цветан Райчинов вчера. „За октомври процентът може да падне на 70, а за ноември – дори на 0 на сто“, коментира той пред „Труд“.

Заради катастрофалното положение на здравеопазването лекарите обявиха, че окончателно са решили, че ще излязат на протест след 15 ноември т.г. Точната дата и формата предстои да бъдат решени от Националният съвет на БЛС.

Не случайно куп директори на болници бяха сменени през последните месеци, за да сложат на тяхно място послушни, които ще подписват, каквото властта пожелае, каза д-р Райчинов. Според него нямало закон, който да принуждава шефовете на лечебните заведения да подписват анекси или кредитни известия.

БЛС дори апелира да не го правят, защото така доброволно се съгласяват да получат по-малко пари. А колегите им са пред риск да останат без заплати пред Коледа и Нова година.

„Не подпишат ли документите, могат да потърсят правата си в съда и изработените суми ще им бъдат платени, дори с натрупаната лихва, както стана през 2010 г.“, обясни процедурата д-р Райчинов.

Недоволството на медиците не е само заради плащанията за тази година. „Настоящият проектобюджет за 2014-а не може да остане в сегашния си вид, защото дефицитът само в болничната помощ ще е 200 млн. лв.“, посочиха от лекарския съюз. Освен това няма нито лев повече за джипитата, както и за медико-диагностичните дейности, т.е. за изследванията. „С двете управляващи партии подписахме предизборни споразумения, според които ин витрото, ваксините и интензивните грижи трябва да се върнат на финансиране към здравното министерство, защото те са грижа на държавата“, напомни председателят на съюза. Той обяви, че ако това не се изпълни – е „измама, а този, който е поставил подписа си, а не го е сторил – е измамник.“ Лекарите настояват бюджетът и за следващата година да е колкото реалното изпълнение на тазгодишния. И да изчезнат абсурдите като предложението за 200 млн. лв. по-малко за болниците и 104 млн. лв. – излишък.

„Дори бившият финансов министър Симеон Дянков не си позволи да залага излишък. Затова казваме, че той не само че не си е тръгнал, но е довел един много добър и прилежен ученик“, каза Райчинов, визирайки министър Петър Чобанов. Лекарите се възмутиха как Чобанов е иззел функциите на касата и пише проектобюджета , което е нарушение на законите.

Касата: Търсим още средства

Можем да платим 80% от извършената дейност от болниците за месец септември и търсим всякакви финансови възможности за плащане и на останалите 20 на сто.

Това обявиха вчера късно следобед от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по повод обявеното намерение на Българския лекарски съюз да протестират.

На днешното заседание на Надзорния съвет на касата отново ще се търси вариант как да се осигурят необходимите средства, за да се разплатят с лечебните заведения.
От касата дори се извиняват за „причиненото неудобство на договорните си партньори“, става ясно от съобщението в сайта на НЗОК. Правим всичко възможно за решаване на проблема, пише още на сайта на касата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото