твоята гледна точка
Нов мораториум върху здравия разум
Автор Vnews, добавено на 24.10.2013 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Така нареченият “нов мораториум“ граничи с понятието “престъпно безумие“, въведено в българския политически жаргон преди точно сто години. И ако политиката от 22 октомври 2013 г. бъде продължена, тази дата може да остане в учебниците наравно с 16 юни 1913 г. Ден, в който борбите, лишенията, жертвите и успехите на десетилетия и на цяло поколение българи отиват по дяволите. Венец на поредица от грешки, но все пак – единичен акт на безгранична глупост, суета, варварски популизъм.

Затова и ще опитам да преглътна срама и гнева и да направя анализ на последиците от гласуването, с което българският, с извинение, парламент (42-ият оттук насетне ще бъде без главна буква…) едностранно наруши Договора за присъединяване на България към ЕС и българската конституция:

1. Какво всъщност гласуваха ГЕРБ, БСП и “Атака”?
Гласуваха продължаване на забраната граждани на ЕС да купуват земя в България. Подчертавам – само граждани на ЕС! Никакви турци, китайци, руснаци и централноафриканци. Гласуваха забрана някой заблуден фермер от Германия, Холандия или Испания, привлечен от по-ниските цени на земята, да се обърка и да дойде да развива семейно фермерство, да внесе нова технология и ноу-хау, да рискува да отглежда нови култури или породи в България, запазвайки статута си на физическо лице – земеделски производител.
Не забраниха големи компании с катарско, руско, турско или пък от ЕС участие да купуват земя и да развиват сегашния модел земеделие. То и сега е разрешено, и след вчерашния акт пак е разрешено. Борисов и Мирослав Найденов даже се хвалеха с катарците, които купуваха земя във Видинско. По отношение на земеделската политика това бе удар срещу дребното земеделие. Само малките фермери биха купили като физически лица. Големите купуват чрез БГ фирми.

2. Правни ефекти:
Правният ефект на тези актове не може да бъде накърнен с такова решение. С други думи – покупката на земя от граждани на ЕС след 1.1.2014 г. не е забранена. И в това лъжат.

Втори ефект: Незабавна наказателна процедура от ЕК и много милиони санкции от джоба на всички български данъкоплатци.Трети правен ефект: Възможна ответна едностранна реакция от Великобритания, Германия, Белгия, Холандия и други богати държави, които не искат българи на трудовия им пазар.

Четвърти и най-важен правен ефект: Задълбочаване на правния хаос и липсата на законност. Трудно е да се обяснят правните абсурди, които ще настъпят от това решение.

3. Външнополитически ефекти:
С това решение България затвърждава образа на формален член на ЕС, духовно и политически отчужден, икономически и юридически отсъстващ. Опасността България да изпадне в третата скорост от Европа на две скорости е все по-очевидна. Настроенията срещу България в ЕС ще се засилват с все повече рационални основания. От бедна, корумпирана, пробита от местна мафия и руски интереси, но “послушна” и mostly harmless (предимно безобидна) държава се превръщаме във враждебна, управлявана от опасни популисти, бедна, корумпирана и т.н.

Интересна е оттук насетне ролята на големите европейски партии – ЕНП и ПЕС. Тяхната десетилетна политика на закрила на “нашите копелета“ в българската политика претърпя срамен погром. Партията на председателя на ПЕС едностранно наруши договора за присъединяване. Представителят на ЕНП в българския парламент единодушно се подмаза на “Атака“, която беше в основата на ЕНП атаките срещу кабинета на Орешарски.

4. Вътрешнополитически ефекти:
Катастрофа: Нагнетяване на антиевропейски настроения от основните партии в парламента. „Християн-демократи“ и „социалисти“ в единен строй срещу Европа и ЕС. Нещо повече – срещу гражданите, не държавите или бюрокрацията…
Катастрофа: Затвърждаване на впечатлението, че за българските политици законът е нищо. Гавра с конституцията и договора с ЕС в името на дребни, жалки популистки и тактически ходове.

Реанимация на “Атака“ (с активното съдействие на управляващи и опозиция) въз основа на антиевропейски курс, проевропейска легитимация на партията мафия, издигнала Пеевски за шеф на ДАНС.
Пълно бламиране на кабинета, в т.ч. от партията-мандатоносител. Жалкият хленч на Вигенин във фейсбук е показателен. Ако е искрен – оставката на масата. Същото се отнася за Златанова, Йовчев, Бобева и всички, които имат работа с ЕС в ресора си.
Разпад на българската позиция по бежанската криза. Кой ще ходи сега да иска пари и позиция от ЕС за бежанците?

Заключение:
Вчера парламентът без главно „П“ наложи мораториум върху законността, стабилността, просперитета на нацията и реалната  интеграция в Европа. Без спазване на нашите ангажименти към ЕС няма да има и насрещна помощ. За българския гражданин това е мораториум върху европейското бъдеще и стремежа към евросигурност и доходи.
Конституционният съд може да отмени мораториума върху продажба на земя на граждани на ЕС. Мораториума върху законността, благоденствието и Европейското бъдеще обаче могат да отменят само българските избиратели. 85% от българите симпатизират на ЕС и искат повече интеграция. Нито един от тях няма причина да гласува за ГЕРБ или за БСП.

(24 часа)
* От блога на Радан Кънев със съкращенияСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС е сезирала прокуратурата за „Джемкорп“. Това съобщи във Фейсбук профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова.

„САЩ санкционираха с „Магнитски“ един от основните инвеститори при създаването на Джемкорп“, пише още тя.

Припомняме, […]

 

Парламентът ще разгледа четири проекта на декларации, свързани със ситуацията в Република Северна Македония (РСМ). Това предвижда програмата за работа на […]

 

ОПрез 2021 г. с вече взето решение за промяна на текущото си местоживеене в страната са 2,4 на сто от хората […]

 
 
Още от Твоят глас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото