твоята гледна точка
Бюджет 2014: 3х1,8 и рестарт на здравната реформа
Автор Vnews, добавено на 23.10.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

3 х 1,8% са ключовите параметри в бюджета за 2014 г. Толкова са заложените инфлация, ръст на икономиката и дефицит, стана ясно, след като финансовото министерство публикува на сайта си проекта.

В него е заложен и ръст на доходите. 340 лв. става минимална заплата от 1 януари 2014 г. Минималната пенсия ще стигне до 154,50 лв., но от 1 юли догодина. За целта в хазната са заделени 120 млн. лв. Планира се парите за старост да се осъвременяват в средата на всяка година по швейцарското правило. Най-високата пенсия от юли 2014 г. се планира да стане 840 лв. Предвидено е замразяване на възрастта и осигурителния
стаж на нивата от 2013 г.

Майчинските също се увеличават до 340 лв. от 1 януари. От догодина държавата ще помага еднократно при раждане на дете с 250 лв., а месечните помощи за гледане са планирани на 35 лв. за първо, 50 лв. за второ и 35 лв. за трето и всяко следващо дете в семейството.

Бюджетните разчетипредвиждат догодина икономиката да произведе стоки и услуги за 81,582 млрд. лева . Планът е държавата да събере 30 886,0 млн. лв., което е с 501,2 млн. лв. повече в сравнение с 2013 г. Според бюджетните разчети  държавата ще
похарчи 32,358 млрд. лв. или с 380,1 млн. повече спрямо тази. Така заложеният дефицит, или превишение на разходите над приходите ще е 1,472 млрд. лв.

Основната цел, която си е поставил новият бюджет е да рестартираме икономиката, да ускорим икономическия растеж, коментира финансовият министър Петър Чобанов вчера.
За да се случи този основен приоритет на бюджета, за първи път 500 млн. лв. се залагат в публична инвестиционна програма, наречена „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Средствата в нея ще се разпределят на конкурсен принцип, при който разходите се обвързват с поети в управленската програма ангажименти. От записаното в бюджетната рамка става ясно, че специален съвет ще определя всяка година размер на средствата за разпределяне, който ще зависи от планираните европейски пари и от инвестиционните намерения на региони и министерства.

„Правим тази програма, за да повишим качеството на предложенията на бюджетните разпоредители, целим и да преодолеем вътрешните диспропорции в бюджетите“, обясни министър Чобанов. Той допълни, че е заложен 7,2% ръст на износа и 7,1 на сто на вноса.  Друг акцент в бюджета е образованието. Парите за него са увеличени със 100 млн. лв., в сравнение с 2013 г., като те ще се насочат към повишаване на професионалната квалификация.

Като трети приоритет Чобанов посочи социалната политика, за която са заделени общо 11,262 млрд. лв., което е с 354,9 млн. повече в сравнение с тази година.

Новият бюджет е предвидил и средства за старт на здравната реформа.

Според министър Таня Андреева с 10% ще се увеличат заплатите в сектора. Предвидена е демонополизация на здравната каса чрез създаването на втори стълб с осигуряване в частни фондове. Осигурено е финансиране за нови линейки. Връщат се централизираните търгове при снабдяването с лекарства. Някои болници в отдалечени райони ще бъдат подпомагани от държавата.

Приоритет на бюджета за догодина е и оптимизацията на администрацията. Разходите ще се определят от резултатите и ползите, от по-качествени услуги на по-ниска цена и по-голяма стегнатост на администрацията.

Плавно увеличение на доходите предвижда тригодишната бюджетна прогноза на финансовото министерство, обявена вчера. Според нея 420 лева ще стане
минималната заплата на 1 януари 2016 г. В нея е записано, че пенсиите ще се индексират всяка година по швейцарското правило. Максималната пенсия ще расте, като през 2016 г. ще стигне до 980 лв., пише в прогнозата. Тя ще продължи да бъде 35% от осигурителния доход, който през 2016 г. ще стигне до 2800 лв. Прогнозата е разчетена при инфлация за тригодишния период около 1,8%.

Как ще расте икономиката – виж таблицата:

Бюджетната прогнозане предвижда промени в данъчни ставки. Гражданите и фирмите ще продължат да плащат по 10% върху доходите си, за едноличните търговци, налогът остава 15%. Няма промени и в ДДС, който ще се запази 20% за тригодишния период. Другият косвен данък- акцизът ще се промени само за цигарите, но от 2015 г.

Останалото облагане ще се запази без промени, включително и на метана, за който поискахме 6-годишен гратисен период.

4,4 млрд.лв. ново дълг догодина

4,4 млрд. лв. ще е новият дълг, който правителството се кани да вземе през 2014 г. според проекта на бюджет, обяви вчера финансовият министър Петър Чобанов. Вчера, със свое решение, кабинетът упълномощи Чобанов да започне разговории с банки-посредници за излизането ни на международните капиталови пазари.
В края на 2014 г. се предвижда дълговете на България да възлязат на 18 млрд. лв.
Външните задължения обаче ще намалеят съществено още в началото на 2015 г., когато ще бъдат изплатени 1,7 млрд. лева по емитираните през 2002 г. глобални облигации в щатски долари. Това плащане ще бъде финансирано със заеми през 2014 г. Още 1,4 млрд. лв. ще трябва да бъдат поети за финансиране на заложения бюджетен дефицит от 1,8%, обясни Чобанов.

Проектобюджетът за 2014 г. запазва минималния размер на фискалния резерв към 31 декември от 4,5 млрд. лв., колкото трябва да бъде и през тази година. Според финансовия министър обаче в края на следващата година размерът на резерва ще е над ограничението.

Вчера кабинетът одобри и държавните гаранции и заеми за догодина. 157 млн.лв. ще са за газовата връзка Гърция-България. Държавата ще стане гарант и по кредитна линия от 150 млн. лв., отпуснати от ЕИБ за рефинансиране на малки и средни предприятия. Държавни гаранции ще има и за планираните 500 млн. евро от ЕИБ за пътища. (24 часа)Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и […]

 

Времето днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите […]

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването […]

 
 

към началото