твоята гледна точка
50 лева детски, но за второто дете
Автор Vnews, добавено на 23.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

90 лева детски от 1 януари ще получават майките на две деца. Кабинетът ще предложи надбавката за второ отроче да е 50 лева, а за първо, трето и останалите – да бъде по 40. В момента надбавката е 35 лева и е замразена от четири години.

„Постната пица не само че е вече с месо, но добавихме и бекон, така че стана мазничка“. С тази шеговита реплика депутатите в присъствието на премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов завършиха преговорите с кабинета в резиденция „Лозенец“ за бюджет 2014 г. Дебатите се водиха в присъствието на ръководствата на БСП и ДПС начело с лидерите Сергей Станишев и Лютви Местан, както и с шефовете на ключовите парламентарни комисии по бюджет, социална политика и регионално развитие – Йордан Цонев, Корнелия Нинова, Димчо Михалевски. Освен заместниците на Станишев – Димитър Дъбов и Евгений Узунов, за преговорите с правителството в „Лозенец“ бе и шефът на парламента Михаил Миков. Социалистите били непреклонни в настояването си детските да се вдигнат от 2014 г. „Имаме социална програма, не можем да не спазваме обещанията пред избирателите“, категорична била позицията на „Позитано“ 20. След дълги дебати изчисленията заковали на 5 лева увеличение за първо, трето и четвърто дете. Така от 35 лв. детските ще станат 40 лв. За 2-о дете обаче увеличението ще е 15 лв. до 50. В по-минималистичен вариант стои все още цифрата 35 лв. за първо дете и 50 лв. – за второ, но вероятно в зала депутатите ще гласуват за по-щедрия вариант. Първоначалното предложение на кабинета е детските добавки да се увеличат догодина на 40 лв. По разчети на финансовото министерство това ще струва 146 млн. лв. допълнителни разходи.

Социалният министър Хасан Адемов отказа  да коментира промяната. „Дискусията продължава, търсим максималния вариант, с който да отговорим на очакванията на гражданите. Засега вариантите са няколко, окончателният ще стане ясен в петък, когато се публикува в сайта на финансовото министерство проектобюджетът за следващата година“, отсече Адемов. В момента 809 000 деца получават месечни добавки от 35 лв. За хлапетата с увреждания те са в двоен размер. Годишната сума, която отделя държавата за този вид подпомагане, е 466 млн. лв. И догодина детски добавки ще се получават в семейства, в които доходите за всеки член не надхвърлят 350 лв.

Най-бедните пенсионери с петдесетачка за Коледа

Най-бедните пенсионери ще получат за Коледа по 50 лв. Това е решено на вечерното заседание между министри и депутати в правителствената резиденция „Лозенец“ в понеделник. „Как 20 лв., това е подигравка, нека са поне 50 лв., колеги“, заявил по време на дебатите соцдепутатът Петър Кънев. Шефката на социалната комисия Корнелия Нинова също твърдо застанала на въпросната сума като минимален вариант за коледни. Лично соцлидерът Сергей Станишев се застъпил за 50-те лева и уточнил, че това е един малък жест към възрастните хора с минимална пенсия. Но и припомнил, че правителството не е спазило обещанието за еднократна помощ на всички първокласници, а е дало само на тези по подоходния критерий. Министерство на труда и социалната политика е направило седем варианта за коледни надбавки, които имат различна цена и социално измерение, стана ясно от думите на Нинова вчера сутринта. Според разчетите по 50 лв. може да получат само пенсионерите с най-ниски пенсии. Друг вариант е бонусите да се дават от 0 до 50 лв. т.е. тези, с най-високи доходи да не получат коледни. А парите да растат с намаляването на пенсиите. Според трета сметка коледните може да са от 5 до 50 лв. пак по същата схема.

Двоен данък за старите коли

Много собственици на коли ще трябва да платят по-висок данък от началото на 2014 г. Причината е, че се премахва 50% намаление от налога за автомобили, снабдени с катализатори и произведени до 2000 г. За колите с екосертификат „Евро 3“ и „Евро 4“ пък данъкът ще се плаща с по-малка отстъпка – 30%. Това гласуваха депутатите на първо четене на Закона за местните данъци и такси вчера. Без промяна остава данъкът за автомобили с екостандарти „Евро 5% и „Евро 6“ – за тях ще има 50% намаление. Без данък върху недвижимите имоти и такса смет вече ще бъдат храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за богослужение. Другото условие е те да са собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната. Промените предвиждат от 2015 г. да отпадне възможността общините да определят размера на таксата за битови отпадъци на база данъчната оценка на недвижимите имоти, на балансовата им стойност или пазарната им цена. Така такса смет ще зависи единствено от количеството генерирани отпадъци.

Отпуснаха само 100 милиона за заетост

Само със 100 млн. лв. ще разполага Националният план за насърчаване на заетостта през следващата година. Сумата е колкото и тази година. Социалният министър Хасан Адемов поиска от колегата си Петър Чобанов 146 млн. лв. „Оказва се, че амбициите се разминават с възможностите“, коментира Адемов орязания бюджет за борба с безработицата.
Парите от бюджета обаче ще бъдат допълнени със 100-те млн. евро, които страната ни трябва да получи от ЕС през следващите две години. Те се дават за намаляване на безработицата сред младите хора. Социалното министерство подготвя проекти в какви видове обучения за квалификация и субсидирана заетост да бъдат вложени тези пари. До края на годината те трябва да бъдат защитени пред Брюксел.
С парите от националния бюджет приоритетно догодина също ще бъдат осигурени обучения и заетост за безработни младежи, но и за хора в предпенсионна възраст. Съществено ще бъде завишено финансирането на програмата „Помощ за пенсиониране“, като се улесни достъпът на възрастните безработни до нея. Повече пари ще се осигурят и за регионални програми. До края на октомври социалното министерство очаква от кметовете да представят конкретни проекти за инфраструктурни или социални дейности. За тяхното изпълнение министерството на труда ще поеме разходите по назначаването на работна ръка за срок от 6, 9 или 12 месеца. Две нови програми за субсидирана заетост ще бъдат отворени догодина. Първата, наречена „Клио“ е за наемане на безработни по опазването на културно-исторически паметници и археологически разкопки. Тя ще се изпълнява съвместно с Министерството на културата. Втората пък е насочена за възстановяване на българските гори. По нея безработни се назначават за срок до една година за залесяване на горски масиви по проекти на земеделското министерство.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 

към началото