твоята гледна точка
Всеки четвърти работещ е беден
Автор Vnews, добавено на 22.10.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Около 600 000 българи, или над една четвърт от всички заети на пълно работно време, са нископлатени. Нетният им доход (след удържането на осигуровки и данъци) едва стига 352 лв., което е 67% от средната нетна заплата в страната (525 лв.). Това показва изследване на КНСБ.

Обикновено най-ниски заплати получават хората в предпенсионна възраст, с ниско образование, работещите в преработващата промишленост и селското стопанство, живеещите в малки селища. По-голяма част от нископлатените служители са жени. В категорията на работещите бедни попадат и хора, които се трудят в закъсали държавни или общински предприятия за комунални услуги.

Обикновено семействата на нископлатените работници живеят с между 300 и 499 лв. на месец. Това поставя повечето от тях в категорията “работещи бедни”.
Анкетата на КНСБ показва, че нископлатените служители се страхуват много повече за работното си място от останалите заети. Едва една трета от тях определят работата си като сигурна, а само 19% смятат, че получават справедливо заплащане.

“Обикновено тези хора живеят ден за ден с чувство на песимизъм и обреченост. Половината от тях не вярват, че могат да си намерят по-добра работа, и смятат, че шансовете им за по-добър жизнен стандарт са минимални”, каза Любен Томев, шеф на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

22% от нископлатените се оплакват, че не получават редовно заплатите си. Сред останалите работещи този дял е 14,6%. Нископлатените получават и по-малко шансове да се квалифицират и да подобрят положението си.

КНСБ: Индекс за ръст на доходите

Преговорите между синдикатите и бизнеса за ползване на препоръчителен индекс за увеличение на заплатите в частния сектор трябва да се подновят. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров вчера. Подобна практика у нас имаше, но договарянето замря с идването на икономическата криза през 2009 г.

Друго предложение на синдикатите е съотношението между основната заплата и допълнителното възнаграждение да е 75% към 25%. В момента в отделните сектори има огромни разлики. Основната заплата има най-голям дял от брутното възнаграждение в строителството – над 80%.

Труд

Синдикатът ще продължи да настоява правителството да въведе необлагаем минимум и да увеличи осигуровките за пенсия и за безработица с по 1 процентен пункт.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат, в сравнение с вчера и максималните ще са между 31° и 36°, в София – […]

 

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите максимални температури – между 34 […]

 

Изоставаме с година по Плана за възстановяване, ако изостанем още една година ще загубим над 12 милиарда евро. Това каза пред […]

 
 

към началото