твоята гледна точка
Ще се лекуваме свободно в ЕС, но с доплащане
Автор Vnews, добавено на 22.10.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Всички граждани на Европейския съюз, включително и българите, ще могат да се лекуват в която си пожелаят страна от съюза, а здравните каси в родните им държави ще възстановяват разходите, но според стойностите на лечението у дома.

Това предвижда европейска директива, която влиза в сила на 25 октомври т.г., предаде нашият кореспондент в Брюксел Веселин Желев. Този петък бе крайният срок, в който държавите членки трябваше да са я въвели в националното си законодателство.

Новината е добра за почти всички държави от ЕС, но не и за нас. Причината – ако наш пациент отиде във Франция, за да се оперира от апандисит, българската НЗОК ще преведе на френската болница около 400 лв. Причината е, че толкова е цената на клиничната пътека у нас. А остатъкът до реалния разход, направен в чуждата болница, който може да е 1000 или 2000 евро, ще трябва да се доплати от болния българин.

„Много важно е да се знае, че нашият пациент първо сам трябва да покрие лечението си зад граница, да вземе фактура от тамошната болница и с нея да кандидатства пред комисия в здравната каса за покриване на разхода по нашите цени“, обясниха от НЗОК за „Труд“ новите европравила. Същата процедура очаква и болен от страна от ЕС, лекувал се у нас, само че той ще търси възстановяване на разходите си у дома си.
От НЗОК не можаха да кажат дали от 26 октомври осигурените българи могат да се втурнат към задграничните клиники.

За разлика от досегашните регламенти за трансграничното лечение, директивата изключва искането на разрешение за терапия от националните здравни власти. За него пациентите трябва да кандидатстват само в ограничен брой случаи – ако лечението изисква болничен престой повече от една нощ, за високоспециализирана и скъпа медицинска помощ, в сериозни и специфични случаи и във връзка с качеството и безопасността на предлаганото в чужбина лечение.

Властите не могат да откажат разрешението, ако кандидатът не може да бъде лекуван в неговата страна в медицински обоснован срок. Те могат да го откажат, ако преценят, че съществува риск за пациента или ако у дома болният може да получи същото лечение в обоснован срок. В случай на отказ те ще са длъжни да се обосноват и да посочат какво е „медицински обосновано“ за всеки отделен случай. Пациентът може обжалва.

Директивата не засяга правата, които дава европейската здравноосигурителна карта за медицинска помощ в спешни случаи – те остават същите и са гарантирани.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е най-големият летен празник – Илинден. От древни времена хората вярват, че на този ден времето се обръща към зимата. Свети Илия намята кожуха си и започват есенните ветрове.

Морските хора […]

 

Времето се обръща. Нова опасност застига страната. Едновременно ще има места с екстремни жеги, но и области с порои, бури и […]

 

 

Пореден слънчев и горещ ден се очаква днес. Температурите следобед отново ще са във високия летен диапазон между 37 и 42 […]

 
 

към началото