твоята гледна точка
100 дни Портних
Автор Vnews, добавено на 22.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Първите 100 дни на кмета на Варна Иван Портних изтичат днес, 22 октомври. Дарик се опита да проследи свършеното през тях от градоначалника, вземайки под внимание обявените от него приоритети по време на предизборната кампания.

„Ще проветря общината”

„Ще проветря общината, твърде много застоял въздух има натрупан от петилетки” беше отговорът на Иван Портних за едно от първите неща, които ще направи, ако бъде избран за кмет. В друга ситуация най-очаквано би било проветряването да започне от заместниците. Ситуацията във Варна след оставката на Кирил Йорданов обаче се разви така, че само един заместник от екипа му остана да посрещне новия кмет. Това беше Богдан Караденчев, който запази работното си място и ресора си „Инженерна инфраструктура и благоустройство”.

Още шестима заместници бяха назначени от новия градоначалник. Бившият шеф на варненската полиция Тодор Иванов отговаря за обществения ред. Пейчо Пейчев пое общинските финанси и икономика. Отказалата се от депутатско място д-р Лидия Маринова се зае със социалните дейности, здравното развитие, образованието, младежките дейности и спорта. Пламена Маринова получи контрола над дирекциите „Правно-нормативно обслужване” и „Контрол и санкции”. Бисер Младенов беше назначен да отговаря за европейските проекти. Към екипа ще се присъедини и заместник-кмет по културата, като за този пост градоначалникът обяви, че очаква номинации. Предизборните намерения на Портних бяха да има и заместник-кмет по туризма. Вместо това беше създадена нова дирекция „Туризъм”, оглавена от Соня Ангелова. Шефовете на повечето дирекции бяха сменени, а при „проветряването” много общински служители настинаха и излязоха в дълги болнични. Сред тях беше и главният секретар Михаил Куликов, като за временно изпълняващ тази длъжност беше назначен говорителят на общинската избирателна комисия Кристиян Богоев.

Иван Портних удължи и работното време на администрацията.

„Ще спра колите в Морската градина!”

Ограничаване на движението на автомобили в Морската градина беше другото „първо нещо”, което по време на кампанията си Иван Портних обещаваше да свърши. Встъпването му в длъжност съвпадна с решението на Административния съд да отмени заповедта на предишния кмет Кирил Йорданов, с която през лятото на 2012 г. беше въведена нова организация на движение и достъп на коли в парка. Общинската администрация изготви нов документ, който предстои да влезе в сила. Той предвижда денонощен достъп до парка само на колите със специален режим, автомобилите на общинските екипи за контрол, машините за поддръжка на инфраструктурата и зелените площи. Зареждането на заведенията ще става единствено в часовете между 5 и 8 сутринта. Двете КПП-та – до спирка „Акациите“ и Делфинариума, ще бъдат с денонощен режим на работа.

По време на летния сезон беше засилено присъствието на общински полицаи в Морската градина, които следяха за паркиране по тревните площи.

„Шест месеца стигат да приключи проблема с детските градини”

Иван Портних пое ангажимент по време на кампанията си да реши проблема с местата в детските градини за половин година. След изборите за малко повече от три месеца по данни на общинската администрация са разкрити близо 500 нови места.

Междувременно стартира и строителството на нови градини. До месец март следващата година трябва да приключи изграждането на нов корпус на ОДЗ „Иглика” във „Виница”, където ще се открият 60 допълнителни места. Още толкова ще има и след края на разширението на ОДЗ „Детски свят” във „Владиславово”, което трябва да завърши в началото на следващата година. До края на учебната година трябва да бъде преустроено бившето частно училище „Малкият принц“, където приемът ще бъде за 100 деца.

„Край на кърпежи на улиците”

В началото на мандата си Иван Портних разпореди проверка на състоянието на пътната мрежа на община Варна, след която да бъде преценено кои участъци да бъдат заложени като приоритетни в следващия общински бюджет и какво финансиране ще бъде търсено за тях – държавни средства или пари по проекти. Първият ремонт, който започна в първите месеци на Портних, е на улица ”Брегалница”, на която се намира „Спешна помощ”. Ако кметът следва предизборните си обещания да не се правят кръпки, а улиците да бъдат цялостно обновявани – следващият голям ремонт трябва да е на бул. „Трети март”.

„Европейските средства трябва да бъдат използвани за развитието на Варна”

Иван Портних спази предизборното си обещание да назначи заместник-кмет, който да отговаря за европейските проекти. На тях беше отделено значително внимание през неговите първи 100 дни. Най-много усилия бяха хвърлени за подписване на договора за новите автобуси за градския транспорт, заради което между местната и централна власт припламнаха леки искри относно това кой е виновен за забавянето на проекта. След вчерашната сесия на ОбС съдбата на мегапроекта вече изглежда ясна, а уверенията са, че до края на годината Варна вече ще има нови и модерни автобуси.

Предстои стартиране и на проекта за нов пешеходен ринг, а през ноември трябва да бъде завършено дълбоководното заустване в курорта „Златни пясъци”.

Оправдаване с наследството

След като Кирил Йорданов спечели първия си мандат, той назначи ревизия на управлението на Христо Кирчев и го обвини, че му е оставил тежко наследство и много неразплатени задължения. Очакванията бяха 13-те години начело на Варна на Кирил Йорданов също да бъдат ревизирани от новия градоначалник, но новият кмет очевидно не желае да обвинява предшественика си. В публичните си изявления Портних може би нито веднъж не е споменал името на Йорданов, а „разкритията” му за предишното управление са повече от скромни. Като например, че прословутите плочки на варненския площад „Независимост” са имали 15 години гаранция и изпълнителят „Стили роуд” е трябвало да извършава ремонтите за своя сметка, че контролът по общинските проекти е бил силно занижен и нито един от тях не е издържан документално, както и че са били допусни множество грешки при проектирането на инфраструктурни обекти по европейски програми, заради което общината е заплашена със санкции.

Текста на Калин Руменов препечатваме от ДарикСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и […]

 

Трябва да подготвим летните дрехи. Сега е само началото на затоплянето. От петък ще се затопли още повече, а до 10-и […]

 

В началото на летния сезон – колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото