твоята гледна точка
60 000 души може да „изгорят“ с лихвоточки
Автор Vnews, добавено на 22.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Близо 60 000 граждани разчитат на поредна отсрочка за осребряване на лихвоточките им. “Надяваме се крайният срок за покупка или строеж на жилище – 21 ноември 2013 г., да се удължи”, заявиха читатели на вестника, които притежават спестовни числа.

На 21 ноември т.г. изтича 3-годишният срок, в който хората, попаднали в т.нар. окончателни списъци, трябваше да купят жилище или да започнат строеж, за да имат право да осребрят лихвоточките си. А държавата трябва да се разплати с тях до 31 декември 2019 г.

Сагата с лихвоточките се точи вече над 20 години. От хората, които навремето са имали жилищноспестовни влогове, над 100 000 души не получиха и вече нямат никакъв шанс да получат и лев компенсация. Други около 100 000 души бяха компенсирани с по няколко хиляди лева.

Срокът за подаване на документи за компенсация беше 31 декември 2009 г. В края на ноември 2010 г. кметовете на общините обявиха т.нар. окончателни списъци на правоимащите, т.е. на хората, които отговарят на условията за компенсация. Според тях гражданинът трябва да е имал над 5-годишен жилищноспестовен влог преди 1991 г., да няма жилище или вила на стойност над 60 000 лв. и да не е прехвърлял жилище след 1 януари 1981 г. За да получи пари обаче, гражданинът, влязъл в окончателните списъци, трябва да купи жилище или да започне строеж до 21 ноември 2013 г.

Заради кризата и безработицата не всички са успели да купят жилище в този 3-годишен период и затова той трябва да се удължи до 30 ноември 2016 г., предлагат в законопроект от юли т.г. депутати от БСП. Според тях отсрочката засяга 59 861 души и техните семейства. Хората обаче се притесняват, че проектът не е в дневния ред на депутатите, въпреки че крайният срок наближава.

“Изчаквам становището на Министерството на финансите по проекта”, коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев пред “Труд”. В момента плащанията към хората с право на обезщетение се движат с 3-4-годишно закъснение заради липсата на пари в Националния компенсационен жилищен фонд.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Преди обед на много места в низините и равнините ще е с ниска облачност или мъгла. Над останалите райони ще е предимно слънчево, но следобед от запад ще започне ново увеличение […]

 

На 3 март отбелязваме Националния празник на България, навършват се 145 години от Освобождението.

На този ден през 1878 г. е подписан Санстефанският […]

 

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като […]

 
 

към началото