твоята гледна точка
300 лв. средна пенсия през 2014-а?
Автор Vnews, добавено на 21.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Актуализация на пенсиите и повече пари за отглеждане на малко дете предвижда проекта за Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г., който  бе приет днес от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

Според швейцарското правило 307 лв. ще бъде средната пенсия през 2014 г. като всички пенсии ще бъдат увеличени с 3% от 1 юли. Минималната пенсия за осигурителен стаж, която сега е 150 лв., ще се качи на 154.50 лв., а минималната пенсия за старост – от 110 на 113 лв. Общо за пенсии за догодина са предвидени 8.100 млрд. лв. или близо 10% от БВП.

Това обявиха управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на НОИ.

Максималният осигурителен доход се вдига на 2400 лв., също от 1 юли. Въпреки продължителните обсъждания на възможността да отпадне таванът на пенсиите, той остава в сегашната си пропорция – 35% от максималния осигурителен доход. Така в средата на 2014 г. най-голямата пенсия ще стане 840 лв.

Вдига се и обезщетението за майки във втората година от майчинството – от 310 на 340 лв. Това ще стане от 1 януари заедно с размера на минималната работна заплата.

По-големите разходи за пенсии догодина няма да задълбочат дефицита на НОИ, увери министър Адемов, макар че осигурените хора се очаква да бъдат по-малко, отколкото през тази година. Работата си обаче ще запазят предимно по-високо платените служители, които внасят по-големи осигуровки и освен това ще се увеличи максималният осигурителен доход. Прогнозира се ръст на средния осигурителен доход от около 4%. Така очакваните приходи на НОИ за 2014 г. са с около 240 млн. лв. повече отколкото през 2013 г. Към момента има забавяне със събиранията на осигуровките по единната сметка, което ако също се вземе предвид, означава, че няма да има промени в дефицита, обясни Петков.

Замразява се увеличението на възрастта за пенсиониране от догодина, но само за работниците в трета категория труд. При останалите няма промяна в правилата за пенсиониране, обяви още Адемов. Жените, работещи в първа категория труд ще могат да се пенсионират на 48-годишна възраст, мъжете – на 53 години. Във втора категория през 2014 г. жените ще се пенсионират на 53 години, а мъжете на 58.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Има такъв народ” представи своя проект за кабинет, след срещи с три парламентарно представени партии. Първи бяха поканени за разговори от „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Втората среща беше с „Демократична България“, а […]

 

Броят на заразените с коронавирус в европейските страни от началото на пандемията надхвърли 60 милиона. Това става ясно от съобщение за […]

 

Тройно намаление на депутатската заплата, като основната да стане 1576 лв. вместо сегашните 4728 лв., предлагат Мая Манолова и депутати от […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото