твоята гледна точка
КЗК и „Енерго-про“ в спор за злоупотреба
Автор Vnews, добавено на 21.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) твърди, че е извършено нарушение от страна на „Енерго-Про“ Мрежи“ при забавяне да включи в мрежата си слънчева електроцентрала, с което операторът е злоупотребил с господстващо си положение и е нарушил Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от службата.

Според комисията нарушението може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара за производство на електроенергия от възобновяеми източници и да засегне интересите на потребителите.

Производството срещу мрежовия оператор е образувано заради забавено присъединяване на фотоволтаична електроцентрала, собственост на дружеството „В2М“. Така фирмата не е можело да продава своята електроенергия в периода 5 октомври 2009 г. – 10 август 2011 г., тъй като е нямала достъп до електроразпределителната инфраструктура.

Определението не подлежи на обжалване, посочват от КЗК. Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката и в 30-дневен срок имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения.

Страните в производството имат право да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които комисията възнамерява да упражни.

От електроразпределителното дружество реагираха светкавично със следната декларация:

Във връзка с предявеното твърдение на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за злоупотреба с господстващо положение от страна на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи относно „забавяне процеса на присъединяване на производител на електрическа енергия от ВЕИ към електроразпределителната мрежа”, бихме искали да Ви информираме, че след като се запознае с всички изложени  в документа аргументи на КЗК, компанията ще изложи своите възражения срещу предявеното твърдение.
        В действията си ЕНЕРГО-ПРО Мрежи стриктно съблюдава нормативните и законовите изисквания и не е допускала ситуации на неравностойно третиране или неоснователно забавяне присъединяването на производители на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).
В конкретното твърдение на КЗК се визира присъединяването на фотоволтаична електроцентрала на територията на община Добрич, собственост на „В2М“ ООД. В хода на процедурата по присъединяване на електроцентралата към електроразпределителната мрежа, собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД (с предишно наименование Е.ОН България Мрежи АД), компанията е изпълнявала задълженията си, поети със сключените договори за присъединяване при спазване на действащото българско законодателство.
Производителят „В2М“ ООД е бил своевременно запознат, че разпределителното дружество следва да съгласува условията за присъединяване на централата с НЕК ЕАД. Това задължение, произтичащо от Наредба 6 за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи, е посочено в предварителния договор между „В2М” ООД и ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД. Забавянето, което „В2М” ООД твърди, че е налице, е именно в рамките на процеса на съгласуване с НЕК ЕАД.
Случаят е разглеждан и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Указанията на Комисията са НЕК ЕАД да сключи договор с разпределителното дружество, а разпределителното дружество с производителя. Тези указания са надлежно изпълнени. Веднага след сключване на окончателен договор между разпределителното предприятие и НЕК ЕАД, е сключен и съответният окончателен договор между ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД и „В2М” ООД, в резултат на което централата е присъединена към електроразпределителната мрежа и поставена под напрежение през юни 2012 г.
ЕНЕРГО-ПРО Мрежи заявява категорично, че извършва присъединяването на ВЕИ централи, изпълнявайки своите законови задължения, включително и задължителните за изпълнения указания на независимия държавен регулатор. Компанията следва стриктно принципите на равнопоставеност и справедливост и отхвърля всякакви обвинения в злоупотреба с господстващо положение.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и […]

 

Времето днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите […]

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото