Винаги сме си мислели, че тайната на красивата кожа се състои в това да се избягват пържени храни, алкохол, шоколад… Пригответе се за лек шок. Според дерматолога д-р Стефани Уилямс шоколадът и мазнините може и да са полезни за кожата, докато кафявият ориз и лещата са спорни. Дори и текилата може да се окаже в списъка с полезните напитки.
В новата си книга „Кожата ти ще го докаже“ тя оборва смело общоприети истини за здравето на кожата, като всяко свое твърдение подкрепя с медицински изследвания.
Ще ви разкрием някои тайни на храненето, които помагат за съхраняване на младостта на кожата ви.
Избягвайте захар и мед
Захарта в плодовете (глюкозата) реагира с колагена в кожата. Този процес се нарича гликиране. Според медицински изследвания хората с по-високи нива на кръвна захар е по-вероятно да изглеждат по-стари. Приемането на захар води до отделянето на хормона инсулин, който е ключов хормон на стареенето. Т. е. колкото по-малко захар ядем, толкова по-добре. Според д-р Уилямс в това число влизат и естествени подсладители като мед и сироп от агаве, които също водят до гликиране. Внимавайте с всички тропически плодове, които са доста сладки.
Намалете кафявия ориз
Повечето хора смятат, че диета с консумация на пълнозърнести храни е добра за здравето. Повечето нишестета се разграждат по-бавно от захарта. От това следва, че белият и кафявият ориз не са добра база за хранене, защото имат високо ниво на въглехидрати. Това важи за всички тестени храни. Може да замените ориза с настърган суров карфиол, запържен с малко зехтин.
Избягвайте леща
Лещата е богата на въглехидрати, а зърната ѝ съдържат естествени токсини. Според д-р Уилямс лещата, фасулът и грахът е добре да се намалят и да се замени тяхната консумация с тиква, сладки картофи, лайм.
Добре е да се консумират зеленчуци с различен цвят, които съдържат богата гама от антиоксиданти и витамини. За предпочитане са по-тъмнозелените зеленчуци като броколи и зеле, които да се варят, а не да се пържат – това отнема повече време за преработването им от тялото, което води до освобождаване на захар.
Яжте повече мазнини
Консумирането на повече мазнини е добре за здравето. Не се притеснявайте, че мазнините ще доведат до наддаване на тегло. Всъщност, въглехидратите са тези, които водят до това, както са и виновници и за лошия вид на кожата. Докато мазнините съставляват важна част от клетъчните стени на нашето тяло. Консумирането на повече мазнини прави кожата по-еластична и намалява бръчките. Д-р Уилямс препоръчва кокосовите мазнини, които съдържат 90% наситени мастни киселини. Според нея дори маслото не е толкова зле, колкото си мислите. Захарта е свързана с много по-голям риск от сърдечносъдови заболявания.
Холестеролът е ключът
Нашето тяло се нуждае от холестерол, за да изработи хормони като естроген и тестостерон, както и витамин D. Холестеролът също е важен компонент от кожата ни По-голяма част от него идва от храната. Така че, следващия път, когато хапвате яйца, може спокойно да им се наслаждавате.
Пропуснете едно хранене
Нашите предци са се хранели, когато храната е на разположение, което не било толкова предвидимо, както сега. От тогава насам гените ни са се променили много. Нередовните часове за хранене водят до това, че тялото ни започва да складира храна, но не образува нови клетки за съхраняването й, а ползва старите.
Споделете текущата публикация: