твоята гледна точка
Драстично затягане на бързите заеми до края на годината
Автор Vnews, добавено на 20.10.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Отпускането на така наречените бързи заеми се затяга драстично до края на годината, като целта не е да станат по-евтини, а хората, които ги използват, да бъдат по-защитени, съобщи Би Ти Ви.

Вследствие на стотиците сигнали, получени от ощетени кредитополучатели, правителството, заедно с депутати от БСП и ДПС, подготвят промените. След няколко години саморегулация държавата вече е решена да въведе много по-строги правила за фирмите за бързи кредити. Те ще дават кредитите по същите правила, както банките, независимо че твърдят, че дават много по-малки суми.

Фирмите няма да се лицензират както банките, но това, което искат политиците, е никоя от 260-те регистрирани от БНБ фирми за бързи заеми да не злоупотребява с положението на по-бедните и уязвими хора, които са прибегнали до бързия заем, тъй като не са могли да получат кредит от банка.

Данни на БНБ сочат, че т.нар. небанкови кредитни дружества вече са раздали бързи заеми за около 1,3 млрд. лева, като се предполага, че такива имат минимум 100 000 българи, десетки от които имат сериозни проблеми с такива фирми.

Пример за това е 36-годишна жена, страхуваща се от фирма за бързи кредити. Преди четири години жената изтеглила 760 лева срещу подпис на бланка-заявление за бърз кредит, но без да получи екземпляр от документа, който по закон се оказва и официален типов договор. Следващите три години всеки месец жената плаща коректно по 70 лева и така връща 3500.

„После се оказва, че не съм върнала последните две или три вноски, което ще рече, че заради примерно 140 или 210 лева, в момента имам запорно съобщение и ми е запорирана част от заплатата и дължа на въпросната фирма 2709 лв.“, споделя потърпевшата.

Директорът на въпросното кредитно дружество твърди, че в момента срещу фирмата имало атака от конкуренти и медии, а лихвите за забавяне въобще не били такива. Инспектори на Комисията за защита на потребителите обаче се представят за тайни клиенти в същата фирма и теглят същия заем. Някои от празните полета във формуляра, който те са подписали след това били попълнени от служителите на фирмата с данни за втори кредит. Начисляват се и други суми.

“От порядъка на 345 лева беше таксата за самия кредит. Освен това има допълнително и револвиращ кредит, който след като бъде изплатен, вашият кредит автоматично се води, че сте изтеглил още един. Но той влиза в сила само когато не можете да плащате“, обясняват инспекторите.

Асоциацията на фирмите за бързи кредити обяви, че е съгласна на по-строга законова регулация. Очаква се в края на годината законът да се промени така, че при такива констатирани нарушения, БНБ автоматично да заличава некоректни фирми от регистъра и те да губят правото да дават бързи заеми.

Управляващи и банкери са категорични, че таван на лихвите не е пазарна мярка. Но депутати и финансисти вече мислят как да се създаде препоръчителен максимален лихвен процент, който е допустимо да искат фирмите за бързи кредити.

Все пак оплакванията срещу фирмите за бързи кредити не са за лихвите, които те обявяват на клиентите си, а за скритите такси и неустойки, които начисляват в последствие на свои длъжници. И в момента се съгласува вариант на забрана на непосилно високите неустойки за просрочие.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото