твоята гледна точка
„Мъртъв“ от век лама се оказа жив
Автор Vnews, добавено на 20.10.2013 година, в категории: Любопитно, Коментари (0)

Мнозина монаси могат да медитират десетки години и техните тела да не се разлагат. Такъв е и феноменалният случай с медитиращия лама в Бурятия – Даши-Доржо Итигелов (в света на ламите той е XII Пандито Хамбо Лама), пише Комсомолская правда.

Медитацията на Хамбо Лама се състои в това да седи в поза лотос и да не се движи. Не приема храна и не реагира на външни дразнители. Той е мъртъв от почти 100 години.

За всички, обитаващи най-стария будистки манастир в Русия – Иволгински дацан, Хамбо Лама е жив. „Сега той почива. Когато настъпи Денят, той ще вземе участие в службата. Ще могат всички да говорят с него“, отговаря на любопитни въпроси настоятелят на Иволгинския дацан Дагба Очиров.

Историята разказва, че през 1867 година 15-годишното сираче Даши-Доржо Итигелов дошъл в един от бурятските дацани, за да посвети живота си на духовната практика. В едната си ръка той носел тояга, а в другата – човешки череп. Направил такова впечатление на ламата, който го обучавал, че му предложили стипендия – 5 рубли на месец, а жителите на околните села плащали за него данък, освобождаващ го от воинска служба. Няма официални документи за това как е умрял Даши-Доржо Итигелов.

През 1927 г. той казал на учениците си, че ги напуска, но че ще се върне един ден. На прощаване помолил да прочетат за него Харе Намши – молитва „благопожелание за отиващия си“, която се произнася над мъртвите. Всички присъстващи отказали, затова Итигелов я зачел сам, след което го последвали и учениците му.

Под молитвата за смъртта Хамбо Лама починал на 75-годишна възраст. Погребали го вертикално, седящ все така в позата лотос, в саркофаг от кедър. Будистите не биха посещавали гроба на Хамбо Лама, но тъй като им завещал да извадят тялото му след 30 години, те го разкопали. 3 години преди да се навършат 30 години от смъртта на Хамбо Лама, станало заметресение и поради притеснения дали саркофагът ще издържи, той бил разкопан. Годината била 1955 г. Ексхумацията била проведена тайно от властите. За всеобщо учудване тялото на Итигелов нямало ни най-малки признаци на разлагане, само дрехата му се била разпаднала.

Монахът бил преоблечен и погребан наново. Тази процедура била проведена и през 1973 година, заради сериозно наводнение. За да го извадят отново през 2002 година – един от монасите получил видение, че така трябва да се постъпи. Този път станало с разрешението на властите и в присъствието на учени. Тялото окончателно било извадено от гроба и преместено в Иволгинския дацан. Учените потвърдили, че нетленното тяло на покойния представлява необясним феномен.

Сега скъпоценното и нетленно тяло на Итигелов е главна забележителност в Иволгинския дацан. Според вярващите той е успял да повтори пътя на Буда, а е оставил тялото си за назидание. Жалсан Лама, който всеки ден се грижи за тялото, винаги се смее, когато чува легендата, че и до днес режат ноктите и стрижат косата на Итигелов.

Интересен феномен около този случай е, че кожата на Итигелов е със здрав бяло-жълт цвят. Не показва никакви признаци, че този човек е умрял.

В първите години будисткото духовенство спокойно се отнасяло към това, че учените изучават тялото на Итигелов. На 3 февруари 2005 година обаче с указ на главата на Будистската традиционна сангха на Русия всички биомедицински изследвания на феномена са забранени, както и любителските снимки.

Поредно доказателство, че науката няма място в духовните дела. Неофициалната версия относно забраната за изучаване на случая е, че ламите побеснели, когато снимките на голия Хамбо Лама, направени за изучаване на анатомичния строеж на тялото му, се появили във вестниците.

Въпреки това две детайлни изследвания на тялото му са проведени. Първото – на следващия ден след ексхумацията, а второто – две години по-късно. Установено е, че изменения в Скъпоценното и Нетленно тяло има. А анализът на кожата на Итигелов, проведен през 2004 година, показал,че концентрацията на бром в тялото на ламата надвишава нормата 40 пъти./ 24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото