твоята гледна точка
Договорите за бърз кредит – нищожни?
Автор Vnews, добавено на 19.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Договорите, подписани с фирми за бързи кредити, могат да се окажат нищожни, обявиха вчера от прокуратурата. До анулирането на документите в съда може да се стигне, ако при проверките на държавното обвинение се установят неравноправни клаузи или документна измама от страна на дружествата за частно финансиране.От няколко дни Върховна административна прокуратура е назначила проверка на скандалните случаи, при които хора получават заем от 1000 лева, а след това са принуждавани да върнат на кредитната институция 5000 лева. До момента държавното обвинение има много сигнали, че допълването на подобни неравностойни клаузи в договорите за кредит и фалшифициране на документи са били честа практика на някои от дружествата. „Прокуратурата може да катализира дейността на контролните органи, които са специализирани – в случая БНБ и Комисията за защита на потребителите. Фирмите, които отпускат бързи кредити, се контролират от БНБ”, обясни вчера Веселин Найденов, завеждащ отдел „Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите“ при Върховната административна прокуратура. На въпрос защо не са го правили досега, той отговори, че проверката не е приключила и той не може да бъде категоричен, че БНБ не си е вършила работата. „По закон БНБ трябва да контролира и проверява дейността на тези фирми”, добави експертът.„Ако се приеме, че има неравностойни клаузи, тези договори може да се обявят за нищожни. Ако спорът продължи, той може да се отнесе към съда, трябва да се съобрази с действащия закон”, каза Найденов. По думите му договорите заблуждават клиентите, а дори имало опасения и за по-тежки нарушения. Той посъветва хората да подават жалби в Комисията за защита на потребителите и в банков надзор. „Ще има по-засилени проверки”, увери Найденов. Другият му съвет към хората беше да четат какво подписват и какви са клаузите в дадения договор. Той допълни, че законът за кредитните институции е променян 19 пъти и е обърнато по-голямо внимание на институциите, които не само дават кредити, но и държат парите на хората.„Проблемът е сериозен и прокуратурата не е със затворени очи”, каза Найденов. Според него трябва да има промени в закона за кредитните институции.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

А преди 9-и клас ще има национални входни равнища по български, математика и природни науки
Задачите във външното оценяване за 10-и клас ще бъдат променени още от 2024 […]

 

Нов анализ на учените от Climate Central показва какво ще се случи със света, ако глобалната температура продължи да се покачва. […]

 
 

към началото