твоята гледна точка
Агенцията по заетостта блокира стотици проекти заради недостъпни документи
Автор Vnews, добавено на 18.10.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Агенцията по заетостта е на път да блокира проектите на стотици безработни, кандидатствали по ОП „Развитие на човешките ресурси“ по процедура BG051PO001-1.2.03 “Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност – Компонент ІІ”. Още от 30 септември тази година има промени в два от основните документи, по които се реализират спечелилите проекти –  Договора и Ръководството за изпълнение на договорите. Документите бяха достъпни само в първите дни след настъпване на промяната, след което достъпът до тях стана невъзможен, оплакаха се спечелили по тази процедура безработни. Изменението, което касае най-много предприемачите, за които европейския съюз отпуска безвъзмездно до 20 000 лева за стартиране на бизнес, е увеличение на възможното авансово плащане по проекта от 20 на 65 процента. Тези от тях, които искат да се възползват от промяната обаче, трябва да поискат изменение на вече сключените договори – как , с какви документи и какво обезпечение обаче пише в двата недостъпни документа. Тези, които сега трябва да направят искането за аванс обаче не могат да се възползват от по-изгодните условия, тъй като нито чиновниците в Агенцията по заетостта са наясно как точно стават промените във вече подписаните документи, нито пък бъдещите предприемачи могат да се запознаят лично с тях.

Съобщението, което получава всеки, опитал да ползва линковете към изменените документи ако въобще успее да отвори официалната страница на Агенцията по заетостта, получава следното съобщение:

Страницата не е намерена

Може би страницата, която търсите е преместена, със сменено име или временно недостъпна.

Моля, опитайте следните варианти:

  • Ако сте въвели адреса на страницата, проверете дали той е написан вярно, дали има главни букви и т.н.
  • Вижте началото и потърсете отново информацията, която искате.
  • Кликнета на бутона „Назад“, за да пробвате друг линк.

В повечето случаи от началото на седмицата до момента обаче това съобщение се появява още при опит да се влезе в страницата на агенцията. Няма отговори и на запитванията и молбите на притеснени от сроковете предприемачи да поискат да им бъдат изпратени на електронните пощи текстовете на съответните изменени документи.

Ако целта е да се направи промяна, но до нея да нямат достъп много от спечелилите проекти, за да пести финансиращият орган пари, тя е постигната, коментират „предприемчиви българи“.

Единственото, което ми обясниха е, че за да искам промяна трябва да си осигуря банкова гаранция, разказа потърпевш притежател на спечелил проект. Кой ще я иска тази гаранция от банката, на каква бланка, какви точно текстове трябва да се променят в договор, в който словосъчетанието „банкова гаранция“ въобще не съществува, няма кой да каже. Всички ни пращат да четем ръководството и  договора, които обаче са недостъпни on-line, а копия от тях на хартия се оказа, че няма в регионалното звено на агенцията, твърдят потърпевши.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Мрачни настроения обхващат мениджърите в сферата на услугите, показва анкета на НСИ. През февруари бизнес климатът в сектора на услугите се […]

 
Властта

Отношенията му с Кирил Петков били в ледена епоха
Ние в училището в Банкя също сме се учили да не […]

 
Здраве и красота

За медицината къпането е нещо много повече от хигиенен ритуал, защото въздейства върху нашите ексклузивни 2 квадратни метра “собственост” – кожата, […]

 
Жълто

Кендъл Дженър може да се е събрала с бившия си Девин Букър.

От „TMZ“ пишат, че 28-годишната моделка и баскетболистът отново са […]

 
 

към началото