твоята гледна точка
Наказват магистрати за калпави присъди
Автор Vnews, добавено на 18.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Родните съдии и прокурори, които вкарват държавата в разходи заради загубени дела в Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, може да се простят с кариерата си. Скандалните процеси се очаква да станат част от атестацията им или да бъдат повод за понижението им в службата.

Депутати разглеждат няколко сурови идеи за промени в Закона за съдебната власт, където да бъдат заложени новите правила срещу представителите на Темида. Причината са многобройните казуси, заради които държавата ни е осъдена да плаща обезщетения на пострадали от незачитането на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Мярката може да се прилага и за дознателите на МВР, които също трябва да носят отговорност за калпавите обвинения, коментираха юристи. Още по-драстична е мярката за евентуален регресен иск срещу магистратите. Става дума за дела, в които държавата на база непозволено увреждане започне да си търси парите от въпросните съдии или прокурори. И изтъкнатият адвокат по защита на човешките права Михаил Екимджиев смята, че те трябва да понесат отговорност. „Досега доминираше едно разбиране, че нашите магистрати, нашите полицаи могат да бъдат квалифицирани чрез обучения и семинари за спазване на правата на човека.

От 10-15 години, откакто се провеждат тези обучения, резултатът е никакъв. Похарчиха се огромни пари само за да се използва положителният стимул. Говорим за формулата на „моркова и тоягата“, казва той. „И след като изкушението с моркова не помага под формата на инвестиции в обучение и квалификация, очевидно трябва да се приложи и другият подход – с налагането на административни, дисциплинарни и финансови санкции при тези очевидни и безобразия, които се правят и довеждат до ощетяване на бюджета и данъкоплатеца в години на тежка финансова и икономическа криза“, твърди Екимджиев. Той настоява, ако се възприеме такъв подход, той да бъде премерен. „В България нищо не се прави балансирано – скача се от едната крайност в другата. А както сега цари пълно безхаберие, едно преекспониране на евентуални санкции може да доведе до друга деформация на правораздаването, дотолкова, доколкото един стресиран магистрат не може да бъде независим, не може да правораздава от страх от санкции“, казва адвокатът.

От началото на годината до момента по осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) у нас са платени обезщетения на стойност 361 000 евро или 706 000 лева, това показват данни на Министерство на правосъдието. От една година България въведе свой механизъм за обезщетяване на хората, чиито дела се точат с години и са приключили преди 1 октомври 2012 г. Законът предвижда максимум 10 000 лв. компенсация за пострадалите. До момента в Министерство на правосъдието са пристигнали от Инспектората на Висшия съдебен съвет 334 заявления за забавено правосъдие. От тях до 30.09.2013 г. са платени 155 700 лева по основателни заявления. За една година, от 01.10.2012 досега, разгледани и счетени за основателни са 89 заявления. До днешна дата сключени споразумения по 60 заявления, като само от начало на октомври т.г. са 6, сочи статистика на правосъдното ведомство.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото