твоята гледна точка
Пълен хаос в счетоводството на държавата
Автор Vnews, добавено на 16.10.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

В счетоводството на държавните ведомства и общините цари пълен хаос, съобщава в. Сега. Разходите на институциите масово се отразяват неправилно, като в някои случаи грешките са направо абсурдни. Счетоводителите в болшинството си не правят разлика между компютърно и друго оборудване, постоянни грешки се допускат и при осчетоводяване на външните услуги. Сериозни разминавания има при отчитането на просрочените задължения и вземания, както и в инвентаризацията на активите и пасивите. Това показват оповестените одитни доклади на Сметната палата за заверката на годишните финансови отчети на бюджетните организации.

Сметната палата е заверила без резерви едва 27 от получените 211 отчета, като в списъка на отличниците попадат 11 министерства и ведомства, 11 университета и едва 5 общини. Най-голям е броят на отчетите, заверени с по-леката забележка – обръщане на внимание, а със сериозни резерви са одобрени общо 22 отчета. Единственият отказ за заверка е на община Септември, което се случва за втора поредна година.

Подобно на малката община Септември крупни държавни институции със сериозни счетоводни проблеми не считат за нужно да подобрят нищо в работата си и продължават с нарушенията и абсурдите. Тук първенството държат здравното и земеделското министерство – единствените, чиито отчети са заверени със сериозни резерви. Резерви към тях имаше и през 2011 г., а част от констатираните нарушения дословно се повтарят.

Министерството на здравеопазването (МЗ) изобщо не е счело за нужно да осчетоводи участието си с акции и дялове до 50% в капитала на търговски дружества. Финансовият резултат на дружествата не е взет под внимание при осчетоводяване на извършените инвестиции, като това нарушение се констатира за втора поредна година. За втори път одиторите на Сметната палата установяват, че второстепенните разпоредители към МЗ не осчетоводяват правилно нито приходите, нито разходите. За втора поредна година МЗ се проваля с инвентаризацията на част от активите, както и с осчетоводени установени липси във второстепенните разпоредители.

Продължава хаосът и в структурите към земеделското министерство. Показателно за счетоводството на държавен фонд „Земеделие“, през който минават стотици милиони плащания, е отчитането на дребна сума от 16 000 лв. за лечение на служител като разход за изграждане на инфраструктурен обект. Във фонда не правят разлика и между разходи за външни услуги и субсидии за неправителствени организации, като по този начин неправилно са отчетени трансфери към бенефициенти в размер на близо 9 млн. лв. В самото министерство не са осчетоводени дяловите участия в 30 търговски дружества, които не са представили актуални баланси. В Българската агенция по храните пък нямат утвърден ред за събиране на таксите и са осчетоводявали тези приходи като задължения към други кредитори.

Любопитни изкривявания показват и одитите на министерства, при които установените нарушения не са толкова сериозни и отчетите са приети с обръщане на внимание. От одита на Министерския съвет например става ясно, че бюджетът на ведомството за 2012 г. е претърпял общо 122 корекции. Многобройните непрозрачни корекции в бюджетите на министерствата се критикуват редовно от Сметната палата като лоша практика в управлението на публичните финанси. С много голям брой корекции е и регионалното министерство, чийто бюджет е ремонтиран с мотивирани писма 107 пъти. При регионалното министерство е установен и друг сериозен пропуск – отчитането на натрупаните задължения в края на годината. В касовия отчет на бюджета не са отразени задължения в размер на близо 44.5 млн. лв. Неточности при отчитането на задълженията има при редица други институции. Областната администрация в София не е начислявала текущо вземанията и задълженията към доставчици, като в тези графи са вписани само просрочените суми. В Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН също не е въведена отчетност за просрочените вземания и задължения, като отчетът на БАН е заверен с резерви.

КУРИОЗИ

С осчетоводяването на компютърното и друго оборудване не се е справило дори ресорното транспортно министерство. Въпреки че именно това министерство отговаря за информационните технологии, то е отчитало грешно правото на ползване на софтуер, патенти, фирмени и търговски марки, закупуването на компютри, климатици, скенери. Висшият съдебен съвет не се е справил с осчетоводяването на закупено фитнес оборудване за близо 8 хил. лв. Според източници от ВСС оборудването е закупено, след като съветът се премести в новата си сграда на ул. „Екзарх Йосиф“ в столицата. В момента уредите са складирани в зала в мазето, но не е ясно доколко служителите ги ползват. Същите грешки са правени и при осчетоводяването на компютри, принтери и ксерокси. Сходна е ситуацията и с вентилаторните конвектори на Върховния касационен съд, които са на обща стойност 34 710 лв. От отчетите става ясно, че ВСС и ДКСИ през 2012 г. са си купили снегорини.

В ОБЩИНИТЕ Е СТРАШНО

Отчетите на общините за поредна година изобилстват от грешки. Само пет общини са отличници и минават одита на Сметната палата без забележки – Благоевград, Раковски, Троян, Ардино и Карнобат. 23 кметства получават заверка, но с резерви.

Пълният хаос във финансовата отчетност личи особено в малките общини. Най-тревожно е положението в Септември – общината за втора поредна година не получава заверка на финансовия си отчет. От отчета на общината например липсва изцяло получен безлихвен заем за 750 хил. лв. от държавата за разплащане по европейски проект за ВиК мрежата. Даренията също са отчетени грешно.

В Етрополе, където също получават заверка с резерви, са приложили творчески подход към постъпилите 750 лв. от такса за разрешение за ползване на строеж, които са отчетени като разход за външни услуги. В отчета съществуват необосновани разлики при отразяването и осчетоводяването на просрочените вземания за над 259 хил. лв. и на просрочените задължения за близо 92 хил. лв.

В Дупница масово разходите са отчитани в грешната графа. Харчовете за външни услуги като реклама и абонамент на вестници в размер на 19 хил. лв. са неправилно отчетени като „други“. 60 хил. лв. за изграждане на детска градина са представени като за ремонт. Общината е изплатила на доставчици разходи от предходни години за 363 хил. лв. за изграждане на басейни и езеро като за изграждане на инфраструктурни обекти вместо като оборудване.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Продължава ръстът на цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и през тази седмица, показват […]

 
Властта

Районни кметове са новите шефове на ГЕРБ – Варна. Това стана ясно по време на визитата на лидера Бойко Борисов във […]

 
Здраве и красота

Здравето на червата и храносмилателната система е от решаващо значение за цялостното ни благосъстояние и възпалението им може да причини редица […]

 
Жълто

Дженифър Лопес се наслади на ваканция в Токио с близнаците си Еме и Макс, където щастливото семейство отпразнува техния 16-и рожден […]

 
 

към началото