твоята гледна точка
Държавата реже офшорките
Автор Vnews, добавено на 16.10.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Държавата ще сложи цял куп бариери пред офшорките. Това става ясно от проект за Закон за икономическите и финансовите взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, и техните собственици. Вносители на проекта са депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Очаква се до ден-два документът да бъде представен за обсъждане в парламента, обяви пред Нова тв Цонев, който е и шеф на парламентарната комисия по бюджет и финанси.
Темата за орязване на офшорките от държавните пари беше включена в предизборната програма на БСП. Вчера лидерът на партията Сергей Станишев обяви, че подкрепя ограниченията.

Според проекта фирмите с офшорни собственици или акционери ще имат забрана за участие или получаване на лиценз в 20 регулирани или финансирани от държавата дейности. Сред тях са процедурите по закона за обществените поръчки, получаването на лиценз за банка, продажба на акцизни стоки, енергиен оператор, застраховател, публично дружество, концесии и приватизация, включително на общинско имущество, учредяване или придобиване на участие в лицензиран професионален спортен клуб.

Вносителите не са забравили и темата за боклука, като се предвижда вето за офшорките и при концесиите за сметосъбиране и използване на битови отпадъци. Офшорки няма да могат да стават собственици и акционери в медии.

Има три изключения от правилото – ако по надлежния ред се удостовери, че акциите на дружеството, регистрирано в офшорна зона, се търгуват на регулиран пазар – т.е. фондова борса в страна от ЕС, ако става дума за инвестиционен фонд, чието дружество майка е местно лице или е регистрирано в държава, с която имаме спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, или е част от икономическа група, собственост на българско местно лице.

Според финансиста Емил Хърсев проблемът не е дали фирмата е регистрирана в офшорна зона или не, а дали е ясен крайният  собственик.

“Какво лошо има в това международно известна компания като “Гугъл” да се регистрира в офшорна зона, за да оптимизира данъците си? По-сериозният проблем е, че фирма, регистрирана в България може да е собственост на социално слабо лице, а зад него да стоят неясни субекти, каза Хърсев.

Пеевски дал идеята за медиите

Делян Пеевски лично добави точките за ограничение на офшорната собственост при медиите, стана ясно от изказването на Йордан Цонев пред Нова телевизия.
“Когато има очаквания в обществото, въпроси и питания – ето го отговорът”, каза Йордан Цонев.

След влизането в действие на проектозакона се предвижда декласиране на кандидати с офшорна собственост при участие в процедури за обществени поръчки и концесии, както и разваляне на приватизационни процедури. Все пак, ако след сключване на приватизационната сделка е изминал 5-годишен период, процедурата няма да се прекратява, предвиждат разпоредбите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Рай на морето, ад в страната. Днес само по Черноморието ще е приятно. В цялата страна е обявен жълт код за опасни температури.

След обяд над планинските райони главно в Западна България […]

 

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 
 

към началото