твоята гледна точка
Копър – подправката за здрави кости
Автор Vnews, добавено на 15.10.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Копърът е растение, чиито листа и семена се използват като подправка от древността. Най-старите данни за него са на стар нордически диалект, където е именуван като dilla – „спокойствие”. Това старо име на копъра отразява традиционната му употреба: успокоява стомашните неволи и помага при безсъние. Копърът има още множество здравословни ефекти, които допринасят от хилядолетия да задържа позициите си на популярна подправка в целия свят.
По-голямата част от благотворното влияние на растението се дължат на два типа съединения: монотерпени и флавоноиди.
Монотерпените са органични съединения, които растението синтезира, за да отблъсква насекомни вредители. Основният представител на класа при копъра е лимонена, наричан още дипентен. На него се дължат свойствата на копъра да облечкава стомашните киселини и симптомите на гарстроезофагеален рефлукс, при който стомашно съдържимо преминава в хранопровода и със своите мощни киселини и ензими е в състояние да увреди лигавицата на хранопровода и да предизвика тежки възпаления.
Втората група съединения – флавоноидите, са клас съединения от метаболизма на растенията, познати с антиоксидантното си действие. Често биват наричани „биофлавоноиди“, но всички флавоноиди в храните са с биологичен произход.
При растенията флавоноидите са компонент на пигментацията, който има антимикробни и инсектицидни функции. Но когато се поглъщат с храната, те имат ясно изразено противораково, противоалергично, противовъзпалително и противовирусно действие, което е от изключителна полза за организма.
Маслата на копъра са изключително богати на флавоноиди, което му придава бактериостатични свойства, сравними с тези на чесъна, но са далеч по-приятно ухаещи. Бактерицидната активна съставка в чесъна обаче, е в много по-ниска концентрация в растението, докато копърът е по-наситен на своята съставка и с по-ясно изразени защитни функции за човешкия организъм – 5 г от него носят същия антибактериален ефект, както и 10 г чесън.
Копърът е и отличен източник на калций. С неговата редовна консумация, организмът натрупва необходимите си резерви от този минерал, а това спомага за предотвратяване загубата на костна плътност, повишава защитата от артрит и е от полза при менопаузата.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.
Около и след обяд отново […]

 

Мащабен план за инвестиции в инфраструктурата на бедните държави е отговорът на Запада срещу китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Участниците в […]

 

Георги Тронков няма да довърши мандата си като кмет на град Вълчи дол, научи vnews.BG. Причината: Общинската избирателна комисия прие решение […]

 
 

към началото