твоята гледна точка
Общината осигури съфинансирането за транспортния проект
Автор Vnews, добавено на 14.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Дългосрочен договор за финансиране подписаха днес кметът на община Варна Иван Портних и Даниел Берг, представител за България на Европейската банка за възстановяване и развитие. Заемът е с максимален размер до 7,9 млн. евро и лихвен процент – сбора от шестмесечен EURIBOR, плюс надбавка от 2,8 % годишно. Той е за 12 години, с 3 години гратисен период.

Средствата, осигурени от банката, са необходими за общинското съфинансиране, нужно за реализирането на най-големия проект на морската столица – Интегриран градски транспорт, по оперативна програма „Регионално развитие“, на стойност 115 млн. лв.

„Параметрите на договора, който подписваме днес, са много добри, затова благодаря на ЕБВР за ползотворното сътрудничество. Техни експерти ни помогнаха в  съкратени срокове да изготвим и договора за обществена транспортна услуга, нужен за финализиране на договора за доставка на новите автобуси“, каза кметът. Той допълни, че в неделя е разговарял с премиера Пламен Орешарски по време на форум в Албена, организиран от Националното сдружение на общините. „Получих уверения от него, че съгласуването на договора за обществена транспортна услуга, което чакаме от месеци, ще се случи в рамките на няколко дни. Свършили сме всичко, което се изисква от нас, днес наш екип е в министерството на финансите и в управляващия орган на оперативната програма. Надявам се да се върнат с така дългоочакваното съгласувателно писмо. След това сме готови да направим и последната техническа стъпка – да подпишем договора за новите автобуси, за да могат да бъдат доставени във Варна до края на годината“, каза Иван Портних.

Кметът допълни още, че общината получава от ЕБВР и грантови средства за техническо сътрудничество – около 350 000 евро, които ще бъдат използвани за анализ и изработване на нова транспортна схема на града и анализ на възможностите за паркиране в централната част – т. нар. синя зона. „Надявам се да получим препоръки за утвърдени в световен мащаб международни специалисти, които да направят качествени анализи и стратегия“, каза Иван Портних.

„Финансираме проекта на Варна със средства на ЕС, затова благодарим на общината, че успешно го реализира. Това е първият ни договор с общината, отне ни около 20 години, за да го подпишем, затова се надявам следващите проекти да стават в по-кратки срокове“, каза Даниел Берг, представител за България на ЕБВР.

„Това е добро начало за сътрудничество с общината, предстои да подпишем договор и с фонд ФЛАГ, който също работи активно с Варна. Затова се надявам добрите ни взаимоотношения да продължат още по-активно“, каза той. По време на разговорите между кмета и представителите на банката са били обсъдени и други възможности за финансиране на важни инфраструктурни проекти в града.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС е сезирала прокуратурата за „Джемкорп“. Това съобщи във Фейсбук профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова.

„САЩ санкционираха с „Магнитски“ един от основните инвеститори при създаването на Джемкорп“, пише още тя.

Припомняме, […]

 

Парламентът ще разгледа четири проекта на декларации, свързани със ситуацията в Република Северна Македония (РСМ). Това предвижда програмата за работа на […]

 

ОПрез 2021 г. с вече взето решение за промяна на текущото си местоживеене в страната са 2,4 на сто от хората […]

 
 

към началото