твоята гледна точка
Болест ли е остеопорозата?
Автор Vnews, добавено на 14.10.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Кои са причинителите – полът, възрастта, расата, фамилната обремененост, тютюнопушенето, алкохолът, структурата на тялото, естрогените, медикаментите, калцият, физическата активност, хранителните нарушения, депресията? Защо и как се е превърнала в сериозен здравен, социален и икономически проблем? Защо я наричат „тихият крадец”? Как да го хванем?

На тези въпроси и на отговорите им е посветена лекцията на световнопризнатия специалист проф. д-р Лидия Коева, д.м.н., на тема: „Болест ли е остеопорозата?”, която ще се проведе на 15 октомври в зала Пленарна на Община Варна. Организирана е от Инер Уил Клуб Варна – Марина с президент г-жа Димитричка Филипова, Асоциация „Да съхраним жената” и с помощта на Община Варна.

Значимостта на заболяването е категоричен факт – над 200 милиона жени в света страдат от остеопороза;, всяка пета жена над 50 години има остеопороза; всяка трета жена над 50 години вероятно ще преживее остеопорозна фрактура до края на живота си; 29% от фрактурите са при мъже; в Европа предпологаемата честота на бедрените фрактури е 620 000 годишно при жени и мъже над 50 години; това е 38% от общия брой в света; в България над 16% от жените над  50 години имат остеопороза, а над 46% – остеопения /първата стъпка към остеопорозата/; рискът от смърт от бедрена фрактура е съизмерим с този от рак на гърдата.

Неслучайно на остеопорозата /най-общо, заболяване, при което костите стават чупливи и дори леко натоварване може да бъде фатално/ е посветен Световен ден за борба с нея – 20 октомври. Този ден е поводът и за лекцията, организирана от жени за жените на Варна.

Входът е свободен за всички. Начало – 18,30 часа.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За селското стопанство се задава опасна последица – топла пролет с наводнения вместо […]

 

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът […]

 

Общинските съветници от ГЕРБ и НПО-та ще следят дали кметът на ПП/ДБ ще подпише строителството в горски терен от 70 дка

Разработен […]

 
 

към началото