твоята гледна точка
Търсят частни имоти и стари казарми за бежанците
Автор Vnews, добавено на 13.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Българите, които имат възможност да предоставят свой неизползван имот за настаняване на бежанци, да го направят, призова в Харманли шефът на Агенцията за бежанците към Министерски съвет Николай Чирпанлиев. Призива си той отправи заради кризата с местата за настаняване на мигрантите, заради факта, че капацитетът на бежанските лагери у нас е изчерпан, въпреки новооткритите през последните седмици.

Чирпанлиев обясни, че дори да получат статут на бежанец, чужденците имат право да останат в центровете за временно настаняване, ако искат. По думите му вече има много случаи, при които бежанци са отказали да напуснат временните центрове с обяснението, че се чувстват добре в тях и условията на живот ги устройват.

Николай Чирпанлиев обясни още, че има договорка с българския патриарх бежанците християни да бъдат настанявани в манастирите, но за останалите все още Агенцията за бежанците няма идея къде ще бъдат заселвани, ако те не искат самостоятелно да си търсят жилища. Затова и един от вариантите е българите, които имат свободни имоти, да ги предоставят за настаняване и стопанисване от чужденците.

Николай Чирпанлиев беше в Харманли заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Двамата инспектираха условията в ремонтираните през януари с пари от бюджета бивши военни поделения в центъра на града, пригодени за настаняване на бежанци. Преди около 2 седмици там бяха стоварени около 80 фургона, които да приютят пострадалите от войната в Сирия. Капацитетът на центъра е за 450 души, обясни Лазаров. Тази нощ там вече са били настанени 54 души. Във временния център в Харманли, който е от затворен тип, чужденците ще престояват максимум 1 седмица. Те ще идват от разпределителния център в Елхово, а от Харманли ще бъдат разпределяни към Пъстрогор и Любимец.

Главният секретар на МВР съобщи още, че процедурите за получаване на статут на бежанец са съкратени от 5 месеца до възможно най-минималния срок от 21 работни дни. Свиването на процедурите е с цел да се разтоварят препълнените в момента до краен предел бежански центрове в цялата страна.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Пандемията промени правилата на пътуване, а всяка държава има свои изисквания, според които приема туристи. Опитите на ЕС да уеднакви процеса донякъде са успешни, но различните страни продължават да разделят държавите […]

 

В област Варна доходите на човек са с 25% по-ниски от тези в София, показват данни на НСИ. В столицата средният […]

 

На изборите ще бъдат осигурени 1500 допълнителни машини за гласуване, за да се спазят изискванията на Изборния кодекс.

Този ангажимент пое публично […]

 
 

към началото