твоята гледна точка
Търсят частни имоти и стари казарми за бежанците
Автор Vnews, добавено на 13.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Българите, които имат възможност да предоставят свой неизползван имот за настаняване на бежанци, да го направят, призова в Харманли шефът на Агенцията за бежанците към Министерски съвет Николай Чирпанлиев. Призива си той отправи заради кризата с местата за настаняване на мигрантите, заради факта, че капацитетът на бежанските лагери у нас е изчерпан, въпреки новооткритите през последните седмици.

Чирпанлиев обясни, че дори да получат статут на бежанец, чужденците имат право да останат в центровете за временно настаняване, ако искат. По думите му вече има много случаи, при които бежанци са отказали да напуснат временните центрове с обяснението, че се чувстват добре в тях и условията на живот ги устройват.

Николай Чирпанлиев обясни още, че има договорка с българския патриарх бежанците християни да бъдат настанявани в манастирите, но за останалите все още Агенцията за бежанците няма идея къде ще бъдат заселвани, ако те не искат самостоятелно да си търсят жилища. Затова и един от вариантите е българите, които имат свободни имоти, да ги предоставят за настаняване и стопанисване от чужденците.

Николай Чирпанлиев беше в Харманли заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Двамата инспектираха условията в ремонтираните през януари с пари от бюджета бивши военни поделения в центъра на града, пригодени за настаняване на бежанци. Преди около 2 седмици там бяха стоварени около 80 фургона, които да приютят пострадалите от войната в Сирия. Капацитетът на центъра е за 450 души, обясни Лазаров. Тази нощ там вече са били настанени 54 души. Във временния център в Харманли, който е от затворен тип, чужденците ще престояват максимум 1 седмица. Те ще идват от разпределителния център в Елхово, а от Харманли ще бъдат разпределяни към Пъстрогор и Любимец.

Главният секретар на МВР съобщи още, че процедурите за получаване на статут на бежанец са съкратени от 5 месеца до възможно най-минималния срок от 21 работни дни. Свиването на процедурите е с цел да се разтоварят препълнените в момента до краен предел бежански центрове в цялата страна.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не само присъства на всички срещи на високо ниво в ЕС, […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 

„Силно ме вълнува какво става с работещите, защото именно те трябва да изкарат икономиката от ситуацията, в която сме. Това, че […]

 
 

към началото