твоята гледна точка
Съкращават 10% от администрацията, 11 000 чиновници – аут
Автор Vnews, добавено на 12.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Финансовото министерство е изпратило разпореждане до всички министерства и други държавни органи да предприемат 10% съкращение на персонала. Съкращенията ще влязат в сила от 1 януари 2014 г. и ще засегнат не само централната администрация, а и всички второстепенни разпоредители. В някои структури, които вече са оптимизирали персонала, зрее сериозно напрежение срещу решението.

Разпореждането е изпратено до министрите, администрацията на Народното събрание и на президента, държавни агенции и комисии – общо 49 институции. В списъка попадат още осигурителният институт и здравната каса, които в мандата на ГЕРБ преминаха под шапката на държавната администрация, БНР и БНТ, Конституционният съд, Сметната палата, омбудсманът. Те трябва да пресметнат разходите си за заплати на база 10% съкращение на числеността на персонала. „В тази връзка трябва да предприемете действия за промяна на устройствените си правилници, в това число и на второстепенните ви разпоредители с бюджет, не по-късно от ноември 2013 г.“, пише още в документа.

Още отсега е ясно, че срещу разпореждането ще има сериозна съпротива, особено от структури, които вече са оптимизирали състава си по време на мандата на ГЕРБ. „Получихме писмото. Не можем да си позволим подобно орязване на персонала след оптимизацията и огромните проблеми с текучеството в мандата на д-р Нешева и д-р Цеков. В регионалните ни структури има по един лекар контрольор, него ли да съкратим“, коментираха от пресцентъра на НЗОК. Синдикалните структури в касата ще подготвят протестно становище срещу съкращенията. От пресцентъра на НОИ, където също трябва да има съкращения, обещаха коментар в понеделник.

Синдикатите също са против механични съкращения. „Категорично против сме да се подхожда по този начин. Ще възразим остро особено срещу съкращения в приходните агенции като НАП и митниците, както и в структури, които предоставят пряко услуги на гражданите като агенцията за социално подпомагане и агенцията по заетост“, коментираха от КНСБ. Докато властта се кани да прави съкращения, синдикатите настояват за минимум 10% увеличение на заплатите на чиновниците.

В министерствата неофициално коментират, че съкращаването на численост не е изненада, но не считат, че подобно механично орязване е възможно и полезно. Вероятно ще се стигне до различни проценти в различните структури, считат представители на администрацията. Сред министерствата с най-много второстепенни разпоредители е земеделското министерство, много структури има и социалното министерство.

Съкращаването на числеността на персонала с 10% в министерствата и държавните органи ще спести на бюджета над 200 млн. лв. За заплати по републиканския бюджет за 2013 г. са предвидени 2 млрд. лв., без разходите по това перо в НЗОК и НОИ. Както „Сега“ писа, наред със съкращаването на числеността и разходите за заплати в проектобюджет 2014 г. е заложено общо намаление на бюджетите на всички министерства. Неофициално се споменава сумата от общо 500 млн. лв. по-малко. Идеята е парите да се освободят за провеждане на конкретни политики. Очаква се да има и целеви ресурс, за който министерствата ще се състезават с конкретни програми за стимулиране на растежа и заетостта.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Преди обед на много места в низините и равнините ще е с ниска облачност или мъгла. Над останалите райони ще е предимно слънчево, но следобед от запад ще започне ново увеличение […]

 

На 3 март отбелязваме Националния празник на България, навършват се 145 години от Освобождението.

На този ден през 1878 г. е подписан Санстефанският […]

 

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като […]

 
 

към началото