твоята гледна точка
Орешарски: Не съм имунизиран от грешки
Автор Vnews, добавено на 11.10.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Няма набор от решения, които винаги са верни. Някои решения са грешни. Далеч съм от идеята, че съм имунизиран от грешки – това коментира премиерът Пламен Орешарски пред bTV и допълни, че очевидно сега правителството е по-внимателно и предпазливо. Част от кадрите, които се взимат, се селектират доста внимателно, обеща той.

Орешарски коментира протестите като признак на демократичност. Не бива да се стряскаме от протести и демонстрации. „Всеки ден в стара Европа има хора, които нещо искат. Въпросът е начина, по който се реагира. Тази година ще мине под знака на протести. Сигурно ще има и още. Въпросът е да има комуникация и реакции.”
Според него от една страна тези процеси действат като допълнителен стимул за работа. Има и негативни страни за бизнес климата и инвестициите, което засяга цялостното развитие на страната.

Премиерът коментира и вота на недоверие. ГЕРБ нарушиха една традиция – първите вотове са винаги на здравеопазване, а те избързаха. Регионалната структура се формира с десетилетие, коментира първия вот той. Все пак задачите на правителството е да се спре тенденцията за миграция към градските центрове и да се създадат условия хората да се задържат в малките райони.

„Вотът е прибързан дори от чисто формална гледна точка.- продължи Орешарски. Той обясни, че не го притеснява въпроса за здравеопазването, въпреки че си дава сметка в какво лошо състояние е то. „Това е сектор, който гълта много финансови ресурси и не дава завидно качество на услугите”, обясни той.
Премиерът обеща, че този въпрос ще бъде обсъден със заинтересованите страни и, че много се надява следващата година кабинета да стартира първите крачки на една реформа в болничната помощ и да има видими промени в спешната помощ и да оптимизире лекарствата, поне да стопира техния ръст, който наблюдаваме през последните години.

Пламен Орешарски коментира и усвояването на еврофондове.”Тази година е специфична, тъй като в нея се събират проектите, стартирани от две години. Това е единствената, в която се събират плащания по програми и договаряни проекти. Затова и усвояването трябва да е двойно. Усвоени са с 80 милиона повече от правителството на ГЕРБ.”

От разговора стана ясно още, че проектобюджетите винаги стават готови в края на октомври и по тях винаги има корекции. Ключовите цели могат да се открият в програмата на кабинета. „Фокусираме се върху насърчаване на икономическия интерес и по-висока социална защита на най-уязвимите слоеве от българските граждани.” Също така правителството ще работи за подобряването на здравеопазването и образованието. „Ще се наблегне в професионалното обучение, тъй като е видимо, че учениците и студентите изостават в практическата подготовка и се оказват на пазара недостатъчно подготвени.”

По въпроса за бежанците Орешарски каза, че сме сблъскани с феномен, за който не сме подготвени. Все пак в момента текат комуникации с външните ни партньори и с Европейската комисия. Премиерът заяви, че имаме обещание за техническа и финансова подкрепа, която макар и да не е достатъчна, все пак е помощ.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Преди обед на много места в низините и равнините ще е с ниска облачност или мъгла. Над останалите райони ще е предимно слънчево, но следобед от запад ще започне ново увеличение […]

 

На 3 март отбелязваме Националния празник на България, навършват се 145 години от Освобождението.

На този ден през 1878 г. е подписан Санстефанският […]

 

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото