Освен че са вкусни, много от любимите ни храни имат и редица полезни качества. Всъщност, с тяхна помощ можем да се лекуваме, да се предпазваме от заболявания. А ето и кои са те…
1. Гъби
Витамин D, познат още като „слънчевия витамин“, носи неизброими ползи за здравето. Сред тях са: намалява килограмите, предпазвасърцето, предпазва от диабет от тип 2, от високо кръвно налягане, остеопороза, някои видове рак. Синтезът на витамин D се увеличава, вследствие на ултравиолетовите лъчи, когато сме изложени на слънце.
Друг начин да си го набавим, и в не толкова слънчевите дни, е чрез консумация на гъби. Скорошно проучване установява, че при здравите възрастни, които се хранят със „слънчеви гъби“ – т. е. които са поели много слънчева светлина, за 12 зимни седмици, получават същите количества витамин D, както и когато го приемат чрез добавка.
2. Манго
Плодът е с богато съдържание на витамините А и C, за които се знае, че подпомагат имунната система. Освен това те съдържат фибри и антиоксиданти, които „борят“ възпаленията в организма.
Скорошно проучване дори установява, че мангото също така спомага за намаляване нателесните мазнини.
3. Боровинки
Ползите за здравето, които дребният плод носи, са огромни. Те също вземат участие в борбата срещу затлъстяването, понижават нивата на инсулина и триглицеридите, предпазватсърцето, както и организма от развитието на рак, високо кръвно налягане и остеопороза.
От едно скорошно проучване предоставя интересна информация за тъмносиния горски плод, а именно – спомага да се изчистят токсините от мозъка и го предпазва от остаряване и болести като Алцхаймер и Паркинсон.
4. Грозде
Многобройни изследвания установяват, чеантиоксидантите, които се намират в гроздето –флавоноидите, намаляват риска от сърдечносъдово заболяване, като отпускат кръвоносните съдове и подобряват циркулацията на кръвта. Освен това гроздето предотвратява „лошият“ LDL холестерол да се окисли, което отключва домино ефектът, който втвърдява артериите.
Проучване на изследователи от Университета в Мичиган установява, че миксът от червено, зелено и черно грозде не само укрепва защитните сили на организма, но също така и намалява възпалителните процеси и редуцира мазнините.
5. Червено цвекло
Кореноплодният зеленчук е изключително богат на витамини, минерали, антиоксиданти и естествени детоксициращи вещества. Неговата консумация забавя растежа на раковите клетки и увеличава издръжливостта на организма.
Проучване установява, че при хората с високо кръвно налягане, които пият по 200 мл сок от цвекло дневно, се наблюдава понижаване нивата на кръвното налягане.
Споделете текущата публикация: