твоята гледна точка
Храните, които предпазват сърцето
Автор Vnews, добавено на 10.10.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Освен че са вкусни, много от любимите ни храни имат и редица полезни качества. Всъщност, с тяхна помощ можем да се лекуваме, да се предпазваме от заболявания. А ето и кои са те…

1. Гъби

Витамин D, познат още като „слънчевия витамин“, носи неизброими ползи за здравето. Сред тях са: намалява килограмите, предпазвасърцето, предпазва от диабет от тип 2, от високо кръвно налягане, остеопороза, някои видове рак. Синтезът на витамин D се увеличава, вследствие на ултравиолетовите лъчи, когато сме изложени на слънце.

Друг начин да си го набавим, и в не толкова слънчевите дни, е чрез консумация на гъби. Скорошно проучване установява, че при здравите възрастни, които се хранят със „слънчеви гъби“ – т. е. които са поели много слънчева светлина, за 12 зимни седмици, получават същите количества витамин D, както и когато го приемат чрез добавка.

2. Манго

Плодът е с богато съдържание на витамините А и C, за които се знае, че подпомагат имунната система. Освен това те съдържат фибри и антиоксиданти, които „борят“ възпаленията в организма.

Скорошно проучване дори установява, че мангото също така спомага за намаляване нателесните мазнини.

3. Боровинки

Ползите за здравето, които дребният плод носи, са огромни. Те също вземат участие в борбата срещу затлъстяването, понижават нивата на инсулина и триглицеридите, предпазватсърцето, както и организма от развитието на рак, високо кръвно налягане и остеопороза.

От едно скорошно проучване предоставя интересна информация за тъмносиния горски плод, а именно – спомага да се изчистят токсините от мозъка и го предпазва от остаряване и болести като Алцхаймер и Паркинсон.

4. Грозде

Многобройни изследвания установяват, чеантиоксидантите, които се намират в гроздето –флавоноидите, намаляват риска от сърдечносъдово заболяване, като отпускат кръвоносните съдове и подобряват циркулацията на кръвта. Освен това гроздето предотвратява „лошият“ LDL холестерол да се окисли, което отключва домино ефектът, който втвърдява артериите.

Проучване на изследователи от Университета в Мичиган установява, че миксът от червено, зелено и черно грозде не само укрепва защитните сили на организма, но също така и намалява възпалителните процеси и редуцира мазнините.

5. Червено цвекло

Кореноплодният зеленчук е изключително богат на витамини, минерали, антиоксиданти и естествени детоксициращи вещества. Неговата консумация забавя растежа на раковите клетки и увеличава издръжливостта на организма.

Проучване установява, че при хората с високо кръвно налягане, които пият по 200 мл сок от цвекло дневно, се наблюдава понижаване нивата на кръвното налягане.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Студът ще продължи и през новата седмица.

През нощта ще преобладава ясно и почти тихо време. В източните райони ще духа умерен северен вятър. Там и облачността ще е значителна и на […]

 

Земетресение с магнитуд 7,6 бе регистрирано в Карибско море в събота вечерта на около 130 мили (209 км) от брега на […]

 

В деловодството на Народното събрание вече са внесени два отделни законопроекта за цените.

Единият е законопроект на „ДПС – Ново начало”. Той […]

 
 

към началото