твоята гледна точка
Европа затяга режима срещу цигарите
Автор Vnews, добавено на 08.10.2013 година, в категории: По света, Коментари (0)

На фона на дебатите за възможната либералицацяу на режива за пушене в България, Европейският парламент прие още по-строги мерки с цел да направи тютюна по-малко привлекателен за младите.

Според проекта, предупрежденията за вредата от тютюнопушенето трябва да заемат най-малко 65% от площта на опаковките. Забраняват се плодовите и ментовите аромати в тютюна и цигарите, както и малките пакети. Електронните цигари ще бъдат класифицирани като лекарствен продукт, когато в описанието им се съдържат твърдения за лечебни качества или превенция.

„Знаем, че децата са тези, които започват да пушат, а не възрастните. Въпреки успокояващата статистика за възрастните пушачи в страните членки на ЕС, според данни на Международната здравна организация, има увеличаване на младите пушачи в някои държави“, заяви докладчикът Линда Макаван от групата на Социалистите и демократите, Великобритания. „Трябва да попречим на тютюневите компании да правят изделията си примамливи за младите хора чрез различни маркетингови трикове. Също така е важно да се уверим, че на опаковките има ефективни предупреждения. През 2001 г. в Канада бяха въведени големи предупредителни изображения, и броят на младите пушачи днес е намален наполовина“, добави докладчикът.

Здравни предупреждения на две трети от опаковката

Действащото законодателство изисква здравните предупреждения да покриват поне 30% от площта на предната страна на опаковката и 40% от задната. Депутатите искат тази площ да се увеличи на 65%. Марката трябва да се изписва в долния край на опаковката.

Пакетите с по-малко от 20 цигари също ще бъдат забранени. Депутатите не приеха предложението за забрана на по‑тънките цигари.

Електронните цигари

Електронните цигари ще бъдат класифицирани като лекарствен продукт, когато в описанието им се съдържат твърдения за лечебни качества или превенция. Продуктите, за които не се правят подобни твърдения, могат да съдържа не повече от 30 мг/мл никотин, да имат ясно предупреждение за рисковете за здравето и продажбата им да е забранена за лица под 18-годишна възраст. Производителите и вносителите са задължени да предоставят на компетентните органи списък на всички съставки, които съдържа продуктът. Продуктът ще бъде предмет на същите ограничения за реклама, като тютюневите изделия.

Изписване на добавките, забрана на ароматите

Депутатите са против използването на добавки и ароматизирани тютюневи изделия, които правят продукта по-атрактивен, като му придават характерен вкус. Основните добавки за производство на тютюн, като захарта, ще бъдат разрешени, както и използването на други изрично изброени вещества в посочени концентрации. За да получат разрешение за добавки, производителите ще трябва да се обърнат към Европейската комисия.

Борба с незаконната търговия

За да се намали броят на нелегалните тютюневи изделия на пазара, държавите членки трябва да гарантират, че отделните пакети и транспортни опаковки са идентифицирани със знаци, които дават възможност да бъдат проследени от производителя до първия търговец на дребно, заявиха депутатите.

700 000 смъртни случая годишно в ЕС

Дванадесет години, откакто настоящата директива е в сила, тютюнопушенето остава основната причина за смъртни случаи, които могат да бъдат предотвратени. Около 700 000 души умират всяка година поради употреба на тютюн. С течение на годините предприетите мерки за отказване от тютюнопушене са помогнали да се намали броят на пушачите в ЕС от 40% в ЕС-15 през 2002 г. до 28% в ЕС-27 през 2012 година.

Следващи стъпки

Линда Макаван получи мандат за преговори за споразумение на първо четене с министрите на ЕС. Мандатът бе одобрен с 620 гласа „за“, 43 гласа „против“ и 32 „въздържал се“.

Страните членки на ЕС ще разполагат с 18 месеца, за да въведат директивата в националното си законодателство, които ще започнат да текат от датата, в която тя влезе в сила, и с 3 години за разпоредбите относно добавките (8 години в случая с ментовите аромати). Тютюневите изделия, които не са съобразени с директивата, ще бъдат толерирани на пазара в продължение на 2 години, а електронните цигари — 3 години.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще бъдат от ГЕРБ, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС на брифинг след среща с представители на ДПС за възможността за съставяне на правителство.

Не […]

 

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Преди обед временни увеличения на облачността ще има над централните райони от Дунавската равнина, където […]

 

Цените на горивата изкуствено ще бъдат повишени с допълнителна еко такса. Европейската комисия вече е решила от 2027 г. в схемата […]

 
 

към началото