С настъпването на есента много хора започват да се оплакват от обостряне на редица хронични заболявания – гастрит, язва, артрити, стари травми. Със захлаждането зачестяват простудно-вирусните заболявания, а имунитетът на организма като цяло отслабва. Есента е сезонът, който отключва и депресивните състояния, а най-силно подвластни на нервно-психичните фактори са именно болестите на стомашно-чревния тракт, най-често гастритите и язвената болест.
Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица вследствие на увреждащи фактори от външната или вътрешната среда, като по своя клиничен ход бива остър и хроничен. Честотата му е пряко свързана с инфекцията с Неlicobacter рylori – бактерия, която населява стомашната лигавица и е най-честата причина за заболяване от хроничен гастрит и язвена болест. Човек може да се зарази с нея с храната, течност или от замърсени съдове, без дори да подозира, тъй като първоначално няма никакви симптоми за наличието й в организма. Инфекцията остава локализирана в стомаха, причинителят живее върху защитните слоеве на лигавицата в продължение на целия му живот. Ето защо е много важно установяването и лекуването й. За доказване на инфекцията може да се направи кръвен и фекален тест, а в ендоскопския кабинет на МБАЛ „Софиямед” извършваме гастроскопия, при която се обективизира наличието на гастрит, язвена болест или друга стомашна патология и се взима биопсия от стомашната лигавица, която след бърз уреазен тест или след хистологично изследване дава най-точна информация за наличие на инфекция с Неlicobacter рylori.
Оплакванията при заболяване от хроничен гастрит и язвена болест трудно могат да се разграничат – болка в горната трета на корема или около пъпа, подуване и тежест след нахранване, оригване, киселини, гадене, а може да има и повръщане. Важно е да се знае, че всяка химично и механично дразнеща храна – горещо, студено, люто, кисело, силно подправени, както и груби, твърди и трудно смилаеми храни, може да доведе до дискомфорт и обостряне на заболяването. Повишена киселинност могат да предизвикат и алкохол, газирани напитки, концентрирани захари. Тъй като оплакванията при гастрита, язвена болест и рефлукс-езофагит са сходни, дори подробният разпит и обичайният лекарски преглед трудно могат да поставят сигурна диагноза. Точна диагноза може да се постави само с езофагогастродуоденоскопия – наричана по-често само гастроскопия. Това е изследване, при което се оглеждат визуално измененията на хранопровода, стомаха и началото на тънкото черво (дванадесетопръстника) с гъвкава тръба с камера, която се поема от пациента през устата. Съветът ми към пациентите с диагностициран гастрит или язва е да спазват хигиенно-диетичен режим – да консумират храни, приготвени посредством варене, печене и задушаване, и да избягват приготвени посредством пържене, опушване и паниране. Да се хранят редовно, често, бавно и на малки порции с максимално добро сдъвкване на храната. Разбира се, освен избягването на определени храни лечението при такива пациенти при изостряне на симптомите или т.нар. епизодични кризи е винаги комбинирано с лекарствени препарати, а при установяване на инфекция с Неlicobacter рylori се провежда и специфична антибиотична терапия.
Д-р Пламен Петров – завеждащ отделението по Гастроентерология в болница „София мед”
Споделете текущата публикация: