твоята гледна точка
Във всички училища на две смени – часовете по 40 минути
Автор Vnews, добавено на 08.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Часовете в училищата, в които децата учат на две смени, се намаляват с 5 минути и вече ще бъдат 40 минути. Това става ясно от проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за народна просвета. Причината е, че при толкова дълги часове децата, които учат втора смяна, трябва да си тръгват по тъмно. И в момента в повечето школа часовете са по 40 мин., но директорите изпращат всяка година молби за разрешение за намаляване на учебния час. По-сложни ще станат малките матури за четвърти клас. Националното външно оценяване за хлапетата ще бъде на по-високо ниво, което отговаря на националните образователни изисквания. Това обеща просветният министър Анелия Клисарова вчера. Обещанието й дойде, след като столични директори алармираха, че изпитите след четвърти клас са на твърде ниско ниво и че резултатите от тях са изкуствено завишени „Цяла година колегите готвят децата от четвърти клас за тестовете от националното външно оценяване и накрая на изпита им дават въпроси от първи и втори клас. Защо? Защото се страхуваме, че резултатите ще са лоши ли?”, каза директорката на столичното 125-о СОУ Ирена Анастасова.Учителите настояха да се въведе ред в учебните планове и учебниците. „Знаете ли, че в учебника по „Човек и общество“ в четвърти клас се учат 11 века за една учебна година, а в първи клас по „Човек и природа“ има изискване да се научат 16 вида почви?”, коментира директорката на 20-о СОУ Красинка Доганджийска, По-високи стипендии ще има в професионалните гимназии от следващата учебна година, съобщи още Анелия Клисарова. По-големи бонуси за успех се предвиждат и за школата с голям дял отпадащи ученици. В момента ученическите стипендии варират между 21 и 50 лв. Министър Клисарова обаче каза, че е твърде рано да се каже какъв ще е скокът на наградите за успех.

Друга новост е, че оценките от матурите по математика ще влияят на парите, които школата получават за стипендии. Предвижда се освен постиженията по български и резултатите по математика да влияят върху средствата, отпускани на училищата за стипендии.Педагозите ще гласуват с анкети за подготвянето на новите учебни програми по всички предмети, съобщи още Клисарова. Първото такова допитване се проведе съвсем скоро относно учебните програми по български език и литература.

Просветното министерство подготвя и два нови документа – Концепция за развитието на грамотността и Стратегия за развитието на педагогическите кадри.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото