твоята гледна точка
Изнасяме 16 пъти повече ток
Автор Vnews, добавено на 07.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Износът на ток от България за съседните страни се е увеличил около 16 пъти в края на септември спрямо началото на юни, когато кризата в родната електроенергетика беше в разгара си. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор за междусистемните физически потоци на ток между нашата страна и Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Румъния. Причините за значителния ръст в износа на ток са комплексни, коментират експертите. От една страна е нараснало потреблението на енергия в съседните на България страни. Но съществен принос има и намаляването на таксата за износ на родна ел.енергия, което стана с предложените от кабинета „Орешарски“ промени в Закона за енергетиката. В резултат на по-високия износ се натоварват с работа инсталираните в страната мощности за производство на ток, увеличават се приходите в отделните енергийни компании и в държавния бюджет, а се запазват и работни места.

Точно с колко е нараснал износът може да се види от данните на Електроенергийния системен оператор. Между 18 и 19 ч. на 3 юни например от България към Гърция потокът на ток е бил в размер на 75 мегавата, а към Турция – близо 319 мегавата. В същото време обаче у нас са влезли 105 мегавата от Сърбия и още близо 188 от Румъния. В България обаче не се консумира ток от последните две държави, т.е. голямата част от него е била просто транзитирана през нашата мрежа за потребители в Гърция или Турция. Ако този пренос се извади от общия износ от България се оказва, че страната ни е изнесла едва 100 мегавата за 1 час. Твърде възможно е те да са били и по-малко, тъй като между съседните държави постоянно тече т.нар. междусистемен обмен, който цели да се балансира системата, ако в даден момент има риск от претоварване. Този пренос на енергия обаче не се заплаща, а държавата, която е получила такъв безплатен ток в мрежата си трябва да върне количествата в двуседмичен срок отново без финансов еквивалент, обясняват специалистите. От този момент до 30 септември обаче изнесената ел.енергия от страната ни се е увеличила с над 16 пъти, показват данните на ЕСО. Така миналия понеделник между 18 и 19 ч. България е изнесла за Сърбия над 441 мегаватчаса ток, за Македония – 536, за Гърция – 391, и за Турция – почти 452 мегаватчаса. В същото време в страната ни е влизал ток само от Румъния в размер на почти 201 мегавата. Простата сметка показва, че експортът от България е бил почти 1620 мегаватчаса. В тази цифра също има междусистемен обмен, но като цяло е доста показателна за ръста на износа на ток.

В сравнение с миналата година износът на ток също значително е нараснал. В същия часови интервал на 28 септември 2012 г. (последния работен ден на месеца), износът от страната ни към Сърбия, Македония, Гърция и Турция е възлизал на почти 1560 мегаватчаса. Като от тях се извадят 366 мегаватчаса, влезли у нас от Румъния, нетният износ на енергия от страната е била в размер на почти 1194 мегаватчаса. Което е с около 33% по-малко в сравнение с износа на 30 септември тази година.

Пуснаха търгове за енергия през нощта

Държавните предприятия за производство на ток започват да работят значително по-модерно. Освен, че износът на ток към съседните държави вече се отпуши, на вътрешния пазар започват да се появяват по-атрактивни продукти, каквито в другите страни от ЕС отдавна има. Това разказа за „Стандарт“ председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов. През последните няколко месеца АЕЦ „Козлодуй“ е направил няколко търга за свободния пазар на ток за определени часови периоди. Единият е бил за часовия интервал от 22 ч до 6 ч. С другия пък централата е търсила клиенти за свободната си енергия, произвеждана извън пиковото потребление в светлата част на денонощието – между 9 и 17 ч, разказва Стаменов. „Това е много добре за пазара, тъй като реално представлява развитие, а и подобни търгове се правят за първи път у нас“, коментира той. Освен това цената на електроенергията е била добра – 1 мегаватчас се е продавал за 55-56 лв.

Подобна инициатива е имал и другия голям доставчик на ток за родната индустрия – държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“. Там обаче засега търг е имало само за нощен ток, но цената също е била добра като от АЕЦ „Козлодуй“.

Появата на такива търгове е добър сигнал за индустрията и за пазара, който обаче все още има накъде да се либерализира. Добре е и за централите, тъй като по този начин те успяват да работят денонощно без да се налага да намаляват мощности или да спират блокове, както се случваше по време на кризата с потреблението през пролетта, обяснява председателят на БФИЕК. И допълва, че подобни действия струват много скъпо, независимо дали става въпрос за АЕЦ „Козлодуй“ или за ТЕЦ „Марица-изток 2“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото