твоята гледна точка
Бизнесът натиска за почасова ставка
Автор Vnews, добавено на 06.10.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Намаляването на работната ръка и повишаването на безработицата е проблем, който в България се задълбочава. Тенденцията продължава вече седем години и за съжаление застрашително се засилва. Това констатира при последното си проучване у нас Manpower България. В същото време има голям брой свободни работни места, за които не могат да се намерят служители сред застаряващото население на страната. За този проблем може да се намери комплексно решение, смята управляващият директор на компанията Надя Василева. В момента има над 2000 работни места, за които не може да се намерят веднага служители, защото трябва да преминат през дългосрочно обучение или да се промени акцентът на изискваните компетенции, коментира Василева, която е шеф на компанията не само за България, но и за Сърбия и Хърватия.

Друга възможност за оживление на икономиката и повишаване на заетостта е изнасянето на бизнеси в България заради много благоприятния корпоративен данък и възможността да се наеме евтина работна ръка. От компанията предлагат да се създадат работни групи, които да търсят решение на проблема с разширяващата се пропаст между търсещи и предлагащи работа. За справяне със създалата се ситуация на трудовия пазар, няма просто, бързо и лесно решение. Фирмите трябва да разработят стратегии за развитие на човешките ресурси в дългосрочен аспект. В зависимост от нужните на бизнеса кадри трябва да се прецени дали да се отдели време за предварително обучение или да се назначават хора с първоначални умения и след това да се обучат.

Образованието е следващото, на което трябва да се обърне сериозно внимание. Може да се направи анализ за кои компании България представлява интерес и към какви кадри има предпочитания за наемане, кои чуждоезикови комбинации са най-търсени. От Manpower предлагат студенти, които се обучават в специалности, с които не се очаква да си намерят работа, своевременно да се преквалифицират.

Друга препоръчителна стъпка е създаването в най-кратки срокове на работни групи, които да предлагат решения на бизнеса. Те трябва да са съставени от изявени специалисти от HR средите, държавните институции и образователните общности.

Важно за решаване на проблема с безработицата е и регламентирането на почасовото заплащане и наемане на служители. За пример може да се посочи как в Израел се обучават млади жени на IT умения, които работят почасово от дома си и се грижат за децата си. Тези примери по света стават в сътрудничество с държавата, за да се увеличи броят на заетите. За това е необходима и промяна на трудовото законодателство.

Бежанците да работят и да пълнят хазната

Проблемът с бежанците би могъл да има бързо и лесно решение, ако България отвори границите си и ги приеме, предлага Надя Василева, шеф на Manpower България. Всеки един от тях е мотивиран да остане тук. Ако на тези хора бъде дадена работа и влязат в икономиката ни като равноправни участници на пазара на труда – със заплати и осигуровки, ще има благоприятно развитие за тях самите и за българските здравни и пенсионни фондове. След 20-30 години работещите ще са абсолютно недостатъчни, за да издържат с осигуровките си останалата част от населението. Имаме нужда от повече наети хора, а бежанците са сред най-заинтересованите да останат тук и да работят.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, внесени от Министерския съвет.

В мотивите се посочва, че законопроектът цели […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 
 

към началото