твоята гледна точка
Провадия крие кървава вендета
Автор Vnews, добавено на 04.10.2013 година, в категории: Любопитно, Коментари (0)

Битки и убийства са белязали живота на древните царе на солта в най-стария град на Европа от петото хилядолетие пр.Христа.
Става въпрос за Провадия-Солницата, където миналото лято бе открито групово погребение на знатно семейство в некропола. В проучването на уникалната находка на екипа на проф. Васил Николов се включи и антропологът проф. Катлийн Максуини от университета в Единбург.
Масов гроб на 64 века от края на халколита насам се открива за първи път у нас, писа първи „Стандарт“. Става дума за аристократично семейство, погребано в овална яма с дълбочина 170 см. Край нахвърлените по очи трупове няма и следа от погребални дарове или от традиционния за онова време погребален ритуал, обяснява проф. Васил Николов в последния ден на разкопките за 2013 г.


Обяснението е, че убийците са искали душите на тези хора никога да не намерят покой и да не могат да се преродят. Археолозите са намерили останките на 6 скелета – на трима възрастни и две деца. Вероятно това е семейството, което е владеело цитаделата и принадлежало към висшата прослойка на жителите на Солницата. Те са имали монопола върху солта – бялото злато и най-голямо богатство на древните. Знатната фамилия е избита по особено жесток начин някъде през 4400 г. пр.Хр. Бащата на семейството е съсечен зверски с тесла в корема. Ударът е с такава сила, че острието се е забило в гръбнака му и е оставено така. Килърите не спрели дотук и ударили с медна брадва по темето главата на фамилията. Двете деца, които са били на 3-4 години, също са убити и имат тежки травми на черепите, установи биоархеологът Катлин Максуини. Труповете на хлапетата са били нахвърляни по гръб едно върху друго. След това е метнато и тялото на жена на 16-17 години. С оглед на това, че средната продължителност на живота тогава е 32-33 години, най-вероятно трупът е на майката на двете деца, обясни професорът. На втория мъж е открита дупка от трапанация на черепа. Вероятно той е лекуван, но е преживял само няколко седмици и е починал. Той също е намушкан в корема. А на другата жена са избити предните зъби. Тя е била с увредени прешлени и гърбава, най-вероятно е старата майка на знатната фамилия, установило проучването на скелета й.
Любопитен аргумент, че става въпрос за местни първенци, е изключително доброто състояние на зъбите на избитите. Според учените това е резултат на добро хранене, което може да си позволят само много богати хора. Ямата, където са намерени жертвите, е много странно изкопана и подготвена. В нея са нахвърляни камъни, а на дъното има само един съд – паница. На пода е натрупана 20 см пръст и чак тогава са нахвърлени телата.
Според изследователите убийството на знатната фамилия се е случило по време на кризата, настъпила в района в края на петото хилядолетие преди Хр. Вследствие на глобалните промени в климата е настъпила суша и пресъхване на част от солените извори. А оттам и до намаляване на добива на солта. Всичко това изостря битката за власт и богатство, жертви на която са намерените от екипа скелети, убеден е проф. Николов. Някакви праисторически Макбет и Дънкан са делели власт и богатство, родени от солта, коментира той сюжета, достоен за перото на Шекспир.
Това лято има намерен още един гроб на убит древен жител на Провадия. Той е бил ударен със стрела с каменен връх, която се е забила в един от прешлените на кръста. Това е било достатъчно да остане парализиран, ако не е умрял, смята Катлийн Максуини. Но на същия прешлен му е нанесен още един удар с костено острие, за да го довършат. Погребан е полуразложен и в костите има набучено медно острие. До ямата с нахвърлените аристократи пък има намерени останки от труп, като е погребана само средната му част. Такъв странен некропол няма – с полуразложени или съсечени тела, категоричен е шефът на разкопките. Има и вторични гробове, в които са препогребали други обитатели на Солницата, защото при тях е съществувал проблем с душата на покойника, която е вредила на живите, обяснява древния ритуал професорът.
До края на декември се очаква лабораторията в Оксфорд да излезе с резултатите, които ще потвърдят, че Провадия-Солницата е най-древният град на Европа. Това се прави с радиовъглеродните проби на поне 50 датировки на археологическия обект. Още миналата година новината обиколи света с 3000 линкове в интернет, с публикации на цели страници, които тръгнаха от Франс прес, през Би Би Си и в цяла Русия, Япония и Белгия.
Тази година Министерството на културата даде 15 000 лева за разкопките в Провадия-Солницата. Съизмеримо с това, което даде държавата, беше спонсорският жест на Солвей Соди-Девня. На уникалния праисторически паметник копаха 40 души близо 2 месеца, от които десетина археолози, а останалите безработни и младежи от близките села в региона.
Точно в Провадия стартира първият тур в онлайн референдума за най-значимо археологическо откритие от кампанията на вестник „Стандарт“ -„Чудесата на България“. Във финала на вота бронзовият медал остана за най-стария град на Европа, който събра 20 448 гласа.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност шестима директори на общински дирекции и предприятия, рапортува кметският пресцентър […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 

Иран пусна късно снощи рояк от безпилотни летателни апарати с експлозиви и изстреля ракети по Израел в първото си директно нападение […]

 
 

към началото