твоята гледна точка
Фъстъчено масло за здрави гърди
Автор Vnews, добавено на 03.10.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Консумацията на повече фъстъчено масло иядки в късните тийнейджърски години от момичетата носи ползи за здравето на гърдата по-нататък в живота, се констатира в американско проучване, публикувано в сп. Breast Cancer Research and Treatment.

Екипът на д-р Грейъм Колдиц от факултета по медицина на Вашингтонския университет в Сейнт Луис изчислява, че при момичетата на възраст между 9 и 15 години, които консумират фъстъчено масло и ядки два пъти в седмицата има 39% по-малка вероятност да развият доброкачествени образувания на гърдата до 30-годишна възраст.

Доброкачествените образувания включват кистии фиброзни изменения на тъканите на гърдата. Кистите представляват изпълнени с течност подобни на капсула образувания, докато фиброзната тъкан наподобява тази при зарастването на раните и образуването на белези.

Подобни изменения на гърдата създават усещането за наличие на бучка, но в тези примери не се касае за рак. Успоредно може да има оплаквания за напрежение, подуване и болезненост в гърдите. Понякога се наблюдава изтичане на секрет от зърното.

Въпреки че подобни бучки в гърдата не са рак, наличието им индикира повишен риск от развитие на рак на гърдата по-късно в живота. Резултатите от проучването според д-р Колдиц навеждат на мисълта, че фъстъченото масло по някакъв начин намалява риска от развитие на тумори на млечната жлеза.

Заключенията са направени въз основа данните на над 9000 момичета, участвали в американско национално проучване за растежа на младежите между 1996 и 2001 г., в което са фигурирали подробни данни за хранителните им навици.

От анализа на данните вече се прави заключението за полезността на фъстъченото масло и ядките, както и още се предполага, че подобен ефект има консумацията и на бобови и житни култури. За тях обаче изводът не може да бъде категоричен, тъй като липсва такава отчетност за честотата на консумацията им от децата.

Това проучване не е единственото, в което се констатира намаления риск от заболявания на гърдата при консумация на фъстъчено масло и ядки, но при него за първи път се извеждат доказателства от сравнителен анализ между данни за хранителния режим и заболявания на гърдата. Определено ще е разумно, ако момичетата започнат да хапват повече такива храни за сметка на джънк продуктите и подсладените напитки, коментира д-р Колдиц.

Проучването е подкрепено финансово от Фондацията за изследване рака на гърдата и Националния интитут по здравеопазване на САЩ.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Общите събрания на ВКС и ВАС нямат свой човек в комисията в новия законопроект на партията на Бойко Борисов

Проект за изцяло нова антикорупционна комисия, която да работи със 7-годишен мандат, колкото […]

 

Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция. Това предупредиха от Европейския парламент. Документът беше приет от съюза на […]

 

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ връщат изпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. От прессекретариата на […]

 
 

към началото