твоята гледна точка
Европейска седмица на движението във Варна
Автор Vnews, добавено на 03.10.2013 година, в категории: Спорт, Коментари (0)

Българите са на последно място по физическа активност в Европа. Само 13% от нашите сънародници спортуват редовно. Европейска седмица на движението е нова кампания, която се фокусира върху ползите от физическата активност и тази година ще предложи на българите близо 250 събития за движение и физическа активност в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Кърджали, Кюстендил и Чепеларе.

Знаете ли, че липсата на физическа активност е по-сериозен проблем за общественото здраве от тютюнопушенето? България заема застрашаващо последно място, според голямо Европейско проучване, направено от Евробарометър. Ние сме единствената страна, в която само 13% от населението е физически активно в ежедневието си. Сега е времето да променим това!

От 7 до 13 октомври Варна става част от Европейска седмица на движението. Координатор на инициативата е сдружение „Варненски младежки фестивал” – FUNCITY. Заедно с над 20 клуба и организации в морската столица ще бъдат осъществени 170 дейности и прояви за варненци, които искат да живеят по-здравословно и да бъдат по-активни. Всеки ден от седмицата в различни точки на града спортни и танцови клубове, асоциации и училища ще отворят вратите си, за да посрещнат гражданите, които искат да изпробват дейностите им. Йога за деца, възрастни и бременни, висяща йога, детски игри, зумба, салса, бачата, кизомба, суинг, танго, фламенко, рокендрол, народни танци, карате, капоейра, ирландски танци, спортно катерене, интензивно ходене, вело-излет, паневритмия, подводно плуване в басейн, игри на плажа, безопасно движение по пътищата, ролери, скейт, лонгборд, слаклайн, уейкборд… Това са само част от дейностите във варненската програма, които я правят най-богатата в нашата страна и в Европа. С тази инициатива FUNCITY и Mall Varna подкрепят кандидатурата на града за Европейска младежка столица през 2016 година.

Седмица на движението (MOVE Week) е част от Европейската кампания Сега се движим (Now We Move), която обхваща различни страни в Европа. Целта на кампанията е до 2020 година да провокира 100 милиона европейци да се занимават със спорт и физическа активност.

„Седмицата на движението е празник на активния начин на живот, спорта и физическите дейности. Граждани от изток, запад, север и юг ще бъдат свързани в едно общо европейско събитие. Заедно с доброволните агенти – координаторите на Седмицата на движението из цяла Европа, както и със съдействието на много местни партньори от различни сектори, ние ще дадем възможност на милиони европейци да започнат нов и много по-активен начин на живот”, казва Моугънс Къркли, президент на Международната асоциация за спорт и култура, който е инициатор на Седмицата на движението.

Международната асоциация за спорт и култура (ISCA) стартира Седмицата на движението заедно с Европейската федерация на велосипедистите (ECF) като стратегическо партньорство, което да подчертае посланието за ползите от физическата активност. Координатор на Седмицата за България е пловдивската организация WOW Sport. Кампанията цели да има трайно въздействие върху гражданите и да даде на всички, които се включат, реални инструменти за по-здравословен и по-щастлив начин на живот.

 

Прочете повече за българските събития и кампанията: http://nowwemove.com/country/bulgaria/.

Пълната програма на Варненската седмица: www.funcity.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

А преди 9-и клас ще има национални входни равнища по български, математика и природни науки
Задачите във външното оценяване за 10-и клас ще бъдат променени още от 2024 […]

 

Нов анализ на учените от Climate Central показва какво ще се случи със света, ако глобалната температура продължи да се покачва. […]

 
 

към началото