твоята гледна точка
Над 1 милион българи с по-висок данък на колата
Автор Vnews, добавено на 02.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Над 1 млн. българи ще платят по-голям данък на автомобилите си, ако бъде приет проектът за промени в Закона за местните данъци и такси, пуснат за обсъждане. Причината е промяна на данъчните преференции за определяне на екологичността на колите. Новият проект предвижда данъчни облекчения в зависимост от европейския сертификат за екология, с който разполага даден автомобил. Превозните средства с катализатор в момента ползват намаление от 50% от данъка.

В България са регистрирани над 3 300 000 автомобила, като около 1/3 от тях са с катализатор. При промяната за собствениците на тези коли налогът ще се увеличи двойно. Нововъведението предвижда отстъпка да ползват само коли на 3-4 години, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6. За тези със сертификати Евро 3 и Евро 4 (произведени между 2000 и 2009 г.) намалението ще бъде 30%. Така за техните собственици, които сега ползват намаление заради катализатор, данъкът ще се увеличи с 20%.

Най-интересното е, че няма официално обяснение за причината за налагане на промените. Засега проектът все още не е обсъждан в Министерския съвет, но въпреки това той среща все по-голяма съпротива от страна на общините. Само в София промяната ще засегне 145 000 автомобила, за които данъкът ще скочи с 50%, други 38 000 собственици ще трябва да платят допълнително 20%, заяви зам.-кметът Дончо Барбалов.

В голяма част от общините са притеснени от нормативния документ, тъй като в него няма дефиниция за категориите, според които ще се определят данъчните облекчения. Факт е, че в талоните на автомобилите не е записана категорията за екология, което означава, че собствениците трябва да търсят начин да я установят. Това може да стане например от продавача или вносителя. От Столичната община допуснаха, че именно това е един от начините да се удостовери категорията, но би довело до тежест за гражданите и би създало още по-голям хаос при удостоверяването. „В нашата система нямаме такава информация и би било невъзможно да се определи за кой автомобил какво ще бъде облекчението“, обясниха и от Пловдив, които също са притеснени от предложението.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не само присъства на всички срещи на високо ниво в ЕС, […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 

„Силно ме вълнува какво става с работещите, защото именно те трябва да изкарат икономиката от ситуацията, в която сме. Това, че […]

 
 

към началото