твоята гледна точка
Спират банкови измами с общ компютър
Автор: в. "24 часа", добавено на 02.10.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

След като намали аферите с имоти, Нотариалната камара предлага: Спират банковите измами с общ компютър на пълномощните, пише „24 часа„.

За да се предотвратят банковите измами, пълномощните за банкови операции да се въвеждат в общ компютър, предлага Нотариалната камара. Служители на трезорите ще имат безплатен  достъп до него  и ще проверяват за секунди документите.

Сега връщат клиентите при съмнения или пък се обаждат на нотариуса, заверил пълномощното, каза вчера зам.- шефът на Нотариалната камара Милена Илчева.

Преди 4 г. гилдията направи със собствени средства общ компютър на пълномощните за прехвърляне на имоти и завещанията и ограничи имотните измами.

Има възможност към тази единна информационна система, наречена “Единство”, да се направи отделен регистър за пълномощните за банкови операции, уточни Илчева.
В момента Нотариалната камара изгражда към нея регистър на сделките с автомобили. И е готова да предостави безплатен достъп до него на КАТ, Пътна полиция и данъчните служби, за да може във всеки момент да проверят чий е автомобилът  и дали са платени налозите за него.

Гилдията започна изграждането на общия компютър за сделките с автомобили, преди правителството да обяви идеята си за отпадане на нотариалната заверка на тези контракти. Това е една от мерките на кабинета за облекчаване на административната тежест.

Нотариусите не отричат, че в много държави покупко-продажбата на коли не се заверява, но се опасяват, че отпадането  е прибързано и ще доведе до измами с автомобили.

Когато нотариус заверява сделката, проверява собствеността  по талон, самоличността на продавача и купувача, дали личните им карти не са фалшиви, дали колата е съсобственост на съпрузи, кои са управителите на фирмата, когато автомобилът е на фирма, дали пълномощното за продажба е истинско, платени ли са данъците.

След като завери покупко-продажбата на автомобила, нотариусът гарантира, че дължимият местен данък за колата ще бъде платен в общината.

“В момента това се извършва от 615 нотариуси. Отпадне ли нотариалната заверка, това ще се прави в 28-те областни служби на КАТ. Едва ли там имат нужния брой юристи. Това означава да се назначат нови служители, да се направят офиси,  да се оборудват с техника. Държавата ще трябва да отдели доста средства”, посочи Теодора Вуцова от ръководството на Нотариалната камара.

Освен това нотариусите очакват пред гишетата на КАТ да има опашки за регистрирането на покупко-продажба на автомобили, което ще затрудни гражданите и фирмите.
Нотариалната камара настоява още да има достъп до базата данни на Агенцията по кадастъра за кадастралните карти. Това ще облекчи сделките с имоти.

Ръководството на Нотариалната камара лансира идеята за общ регистър на пълномощните за банкови операции и за сделките с автомобили на обширна пресконференция по повод 15 г. от създаването . На 1 октомври 1998 г. 327 частни нотариуси, явили се на конкурс, отвориха кантори. Сега в страната действат 615 частни нотариуси, при тях работят над 1500 служители, посочи шефът на гилдията Красимир Катранджиев.

 

Кой наследява имоти у нас казват чужди власти, ако починалият е живял в чужбина

Ако почине българин, който живее и работи от години в Испания например, кои са наследниците му и по каква част от къщата и нивите му у нас ще получат, ще решат испанските власти въз основа на испанския закон.

Фактите ще напишат в европейско удостоверение за наследство, което ще важи и ще е задължително за всички държави-членки на ЕС, включително и за България. Това предвижда регламент №650 на ЕС от 2012 г., който е от 70 страници и ще се прилага от 17 август 2015 г. и у нас.

За разлика от нашия закон, според който наследниците и техните дялове от наследството се определят от закона по местонахождението на имота, еврорегламентът предвижда това да става по закона на държавата, в която е обичайното местопребиваване на починалия, обясни вчера нотариус Ивайло Иванов от ръководството на гилдията.

От 17 август 2015 г. наследяването на апартамент и вила у нас на българин, живял и починал в Испания например, ще става по испанския закон, тъй като там е било обичайното му местопребиваване. По същия начин за наследяването на имоти във Франция на французин, живял и починал у нас, ще се прилага българският закон. Не е ясно обаче колко точно години трябва да си живял в друга държава, за да се приеме, че там е обичайното ти местоживеене.

Другата особеност е, че се издава европейско удостоверение за наследство – в него се посочва кои имоти оставя починалият, кои са наследниците му и какъв е делът на всеки от тях. Формулярът ще е единен за целия ЕС. Издаваните сега у нас от общините удостоверения за наследници само изброяват лицата, които имат роднински връзки с починалия.

Засега не е ясно кой ще издава европейско удостоверение за наследство. Според регламента трябва да е съд или друг юридически орган, но не и общинска администрация. Евродържавите, включително и България, трябва да кажат до януари догодина кой точно ще ги издава. Тъй като съдилищата са затрупани с дела, Нотариалната камара предлага това да бъде възложено на нотариусите.

Регламентът важи на всички държави-членки на ЕС, с изключение на Великобритания, Ирландия и Дания.

 

Настояват да има правила за паркоместата

Правила, които да уреждат паркоместата, независимо дали са изградени преди години, или тепърва ще се правят, искат нотариусите.

В момента няма закон, който да казва що е паркомясто, за разлика от “тераса”, “балкон”, “ладия” и други понятия.

Освен това паркоместата не са регламентирани като самостоятелни обекти като гаражите. Те не са и свързани неразделно с жилището, както мазето и таванът. “Когато купуваш жилище, го придобиваш с таван и мазе. Но с паркоместата не е така”, посочи зам.- шефът на Нотариалната камара Светлин Микушински.

Наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройтвото от 2004 г. предвижда към всяко жилище да има паркомясто, но не ги обръзва. “Но нищо не задължава инвеститорът да продаде жилището заедно с паркомястото, нито пък купувачът да придобие и него”, каза още Микушински.

Вече 15 г. нотариусите са принудени да използват сложни правни техники, за да може купувачът на паркомясто да го купи с гарантирано му от закона право на собственост.

Затова гилдията предлага паркоместата да се включат сред недвижимите имоти по чл. 109 от Закона за собствеността или да се третират като сервитути, които се прехвърлят и наследяват без проблем.

На 5 октомври дават безплатни консултации в над 10 града 

На 5 октомври нотариусите ще дават безплатни консултации в над 10 града. Откритите нотариални дни ще се проведат за пети пореден път.

Софиянци могат да получат безплатни съвети от нотариуси в зала 8 на НДК от 10 до 14 ч. В проявата ще се включат достатъчно колеги, увери шефът на гилдията Красимир Катранджиев. Миналата година около 200 столичани са потърсили и са получили съвети по имотни и наследствени въпроси от 40 нотариуси.

Освен в София на 5 октомври открити нотариални дни ще има във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Русе, Плевен, Габрово и други градове.

На 24 октомври – Деня на нотариуса, гилдията организира национална кръгла маса по едни от най-наболелите проблеми. Освен представители на заинтересовани организации и институции на форума ще присъстват шефове на нотариатите в Белгия, Германия, Франция, Полша, Македания, както и Жан-Пол Декор, председател на Международния съюз на Латинския нотариат.

Нотариалната камара ще учреди и едногодишна стипенция за изявен студент по право от Софийския университет.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Цената на бензина отново тръгна нагоре. Само за последната седмица литър от най-масовия А95 е поскъпнал с 2 стотинки, показват данните на […]

 
Властта

Българите трябва да осъзнаят, че три-четвърти от живота им не зависи от парламента. И ние казваме на ГЕРБ: За да продължим […]

 
Здраве и красота

България е рекордьор по заболяване и смъртност от инсулт в света, но за сметка на това изостава сериозно по отношение на […]

 
Жълто

Феновете на клана Кардашиян/Дженър разкритикуваха Ким, след като дъщеря й Норт сподели в TikTok полугола рисунка на втората жена на баща […]

 
 

към началото