твоята гледна точка
Фермерите спазариха субсидии срещу ДДС
Автор Vnews, добавено на 02.10.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Евросубсидиите за ниви ще бъдат изплатени на българските фермери между 1 и 31 януари догодина. Първоначално правителството обещаваше около 20% от средствата да бъдат преведени още преди Нова година. Това стана ясно вчера след среща на премиера Пламен Орешарски с представители на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Фермерите трябва да получат общо 1,118 млрд. лв. субсидии от ЕС. Вчера обаче бе договорено към сумата да бъдат добавени 60 млн. лв. национални доплащания от хазната.

Така общата субсидия за декар ще достигне 30,98 лв., като 2 лв. от тях ще е националното доплащане, изчисли аграрният министър Димитър Греков.
Предложението за отлагане на плащането е било направено от самите зърнопроизводители, стана ясно след срещата.

Зам.-председателят на асоциацията Радослав Христов потвърди че е така и уточни, че ако парите се превеждаха на два транша – преди и след Нова година, второто плащане щяло да закъснее чувствително.

На срещата е договорено от 1 януари догодина да стартира обратно начисляване на ДДС при сделките със зърно. При него налогът се плаща от купувача, а не се калкулира от производителя. Министерството на финансите се съгласило схемата да се прилага в следващите 2 години, вместо четири, както планираше, посочи шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

„С оглед на тежестта, която поемат българските зърнопроизводители с ДДС-то, и която тежест ще настъпи след 1 януари се разбрахме тя да бъде компенсирана с 60 милиона лева национални доплащания. Това са около 2 лева на декар, като тези средства ще бъдат заложени в бюджета за 2014 година“, подчерта Вукодинов.

Договорено бе с 20% да се увеличи и размерът на средствата от бюджета, с които на фермерите ще бъде възстановяван част от акциза върху горивата, които ползват. Така сумата ще набъбне от 70 млн. лв. на 84 млн. лв.

Всички договорки бяха оформени в споразумение, под което обаче не се подписа премиерът Пламен Орешарски. То бе парафирано от министър Димитър Греков и финансовият зам.-министър Людмила Петкова.t

Брюксел ще реже тлъсти агропомощи

С поне 5% ще се реже евросубсидията, ако фермер трябва да получи над 150 000 евро. Таванът се въвежда във времето от 2014 до 2020 г. и бе утвърден от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европарламента.

Ограничаването на помощите е резултат от преговори за новата Обща селскостопанска политика, водени между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета по общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 година.

Трите институции се договориха да има и по-голяма гъвкавост между схемите за агросубсидии. С тази цел ще се позволява на отделните държави в ЕС да прехвърлят до 15% от директните плащания (субсидии) към програмите за селските райони, както и до 15% от средствата за развитие на селските райони да могат да се местят към схемата за директни плащания.

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел подчерта вчера, че страни като България, Естония, Финландия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция и Обединеното кралство ще могат да прехвърлят до 25% от средствата за развитие на селските райони към директните плащания.

Прието бе и искането на Европейския парламент да се увеличат средствата за по-слабо развитите региони, най-отдалечените райони и малките острови в Егейско море до 85%. Ще има и механизъм, с който ще се намали разликата в размера на преките плащания за отделните държави./ТрудСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е най-големият летен празник – Илинден. От древни времена хората вярват, че на този ден времето се обръща към зимата. Свети Илия намята кожуха си и започват есенните ветрове.

Морските хора […]

 

Времето се обръща. Нова опасност застига страната. Едновременно ще има места с екстремни жеги, но и области с порои, бури и […]

 

 

Пореден слънчев и горещ ден се очаква днес. Температурите следобед отново ще са във високия летен диапазон между 37 и 42 […]

 
 

към началото