твоята гледна точка
За първи път от 3 години: Безроботицата в еврозоната спада
Автор Vnews, добавено на 02.10.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

За първи път от 2011 година насам безработицата в еврозоната е намаляла през месеците юли и август. По данни на Евростат през двата месеца тя е паднала с 0,1% спрямо юни, достигайки 12%. Обнадеждаващи са данните и за младежката безработица, която пада до 23,7% през август, след като предходните 2 месеца нивото й беше 23,8%.

Статистическият доклад идва след като еврозоната излезе от рекордно дългата рецесия, а през септември икономическото доверие се покачи за пети пореден месец.

По данни на Евтостат през август безработицата в България е била 13%, оставайки непроменена спрямо юли. Това означава, че 439 хиляди българи са били безработни през последните два месеца на лятото.

Ситуацията в Гърция и Испания остава критична, като почти всеки четвърти човек е безработен в двете страни. Липсата на заетост засяга и над 50% от младежите.

Според последните налични данни за Гърция от юни безработицата е 27,9%. В Испания пък безработицата остава стабилна, на ниво 26,2%.

Най-слабо от безработицата са засегнати гражданите на Австрия (4,9%), Германия (5,2%) и Люксембург (5,8%).

„Има някои признаци на стабилизация в периферията на Европа, например в Испания“, заяви Джанет Хенри, главен икономист в HSBC в Лондон. „Но ще отнеме още много време докато видим безработицата на нивата преди кризата“.

Безработицата в Германия през август е била 5,2%, във Франция и Испания съответно 11% и 26%, а в Италия-12,2%.

В същото време немската авиокомпания Lufthansa заяви, че ще наеме през 2014 г. нови 500 служители с двугодишни договори. Най-голяма инженерна компания в Европа Siemens обаче ще съкрати 15 000 работни места.

„Икономическият растеж в еврозоната все още е слаб и сме доста далеч от момента, в който компаниите ще започнат да наемат отново“, смята Бен Мей, икономист в Capital Economics в Лондон. „Несигурността все още е голяма и има шансове безработицата да продължи да нараства през следващите месеци“.

Икономиката на еврозоната нарасна с 0,3% през второто тримесечие, а ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че растежът ще остане „скромен“ според него. От базираната във Франкфурт институция прогнозират свиване с 0,4% тази година и растеж от 1% през следващата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 

към началото