твоята гледна точка
Дори човек с най-смелата нервна система би се пречупил *
Автор Vnews, добавено на 01.10.2013 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Писмо до банката, на която е клиент, разпространи чрез Фейсбук варненецът Иво Илиев. Като специалист по социалните мрежи той използва страницата на ДСК, за да публикува изпълнено с факти, но и хумор писмо. Пак там получи и отговор от администраторите на трезора. Ето и цялата поучителна кореспонденция, която публикува сайтът  varnautre.bg:

„Здравейте,
Две от компаниите ми имат сметки във Вашата банка. Някой приятели ме мислят за мазохист заради това. По-лошото е, че служители на банката Ви пък, явно ме мислят за маймуна. Ето моята история:

Освен в ДСК, имам фирмени и лични сметки в ПИБ, Пиреос, Про кредит, Юнионбанк и мога да сравня нещата.

Пред почти всички клонове на ДСК в гр.Варна, където живея, няма паркинг за клиенти, затова реших да ходя в клона Ви в Гранд Мол, за да ползвам техния паркинг. Вероятно таргета Ви е клиенти без коли, което е ок – модерно е, ЕКО е, лошо няма..

При другите банки има поне 3ма служители на клон. Иначе е малко странно защо изобщо да има клон с 2-ма или 1 служител. Е, при вас масово клоновете са с по 1 служител, но в неописуемо радостните случаи, когато служителите са цели 2-ма, за нас, клиентите това е сравнимо с Коледа, Великден, Ханука и други сакрални празнични моменти, защото чакаме под половин час за гише.

Чакането не е проблем – във всеки клон има едни мръсни и миришещи столчета с петна, а в клона Ви в Гранд Мол солидно мирише на мухъл, но ние, клиентите, сме измислили различни начини чакането от 30 минути до 1 час да бъде уплътнено с приятни занимания. Примерно аз си купих таблет и си работя от него докато чакам. Някой майки с деца си носят суха храна и вода. Студенти и по-млади хора ходят по групи, за да си хортуват пред или в клона. Аз Ви предлагам да сложите по 3-4 тестета карти – и без това чакаме сумати народ по близо час – поне някой покер или белот да ударим отборно? Важно е да има автомати за храна и напитки – гарантирам Ви, че ще имате огромна печалба от тях, по-голяма отколкото да сложите банкомат!

Чакането докато стигна до гише е ясно, но след като стигна до гишето – това е съвсем нов сериал. Обикновено служителката се държи така, сякаш й дължа парите и живота си – гледа ме леко на кръв. В Гранд Мол Варна, и в клона на Севастопол най-честата първа думичка на служителките е „Мии“ в словосъчетания като „Мии носите ли си лична карта“ и „Мии, нали знаете сега, че ще чакаме“. Явно това е с тайната надежда да ме разубедят да съм им клиент и да не ги занимавам с моите простотии. Все пак на жените им е писнало разни навлеци като мен по цял ден да им се карат за едни и същи неща – разбирам ги напълно.

Последната ми дилема са т.нар. „Спесимени“. Единствено в банка ДСК всеки път, когато не тегля от клона-издател на фирмената ми сметка, ми искат попълване на спесимен. Попитах защо – личната карта, подписа, печата и това че съм МОЛ и титуляр на сметката не били достатъчно доказателство, че аз съм аз… Явно работите с шизофреници? Имам предложение и за това – пръстови отпечатъци и взимане на ДНК проба от устна кухина. Може кръв и урина, които да се таксуват – гарантирам, че таксите за тях ще са по-евтини от таксите за поддръжка, които взимате. Това ще е безупречно доказателство, че аз съм собственик на фирмата и сметката си и мога да разполагам с парите си… дано… Примерно спесимените може да се облизват от попълващия ги и да се пращат за ДНК анализче – мисля, че ще чакаме по-малко за това да стане.

Иначе попълваш спесимена за около 10 минути, още 10 чакаме служителка №1 от клона, където съм да се обади на служителка №2 от клона-издател и втората, ако на 10-тия път се реши да си вдигне телефона (защото и при нея група недоволни българи чакат на безумни опашки) – потвърждава, че аз съм аз, праща някакви още документи и целия свитък с документация се щипва с кламерче и се пъха някъде. След това изчезва в небитието…

За 3 месеца съм попълнил само в ЕДИН от клоновете ви НАД 10 спесимена. Горе долу изчислих, че попълването на спесимени и чакането по опашки за около 3 месеца време ми губи 1 работна седмица. Т.е. оказва се, че аз съм Ваш служител и трябва да ми плащате заплата. Не вярвам да плащате много – нито за заплата, нито за софтуер. Но така и така прекарвам толкова време във Ваши клонове – някак си вече Ви чувствам близки. С Ваши служителки съм се карал повече, отколкото с тъщата си, което направо ни е сродило.

Та, затова Ви пиша – да си поискам заплатата от Вас, както и, ако може да ми кажете колко страници са всички попълнени само от мен спесимени до момента. Сигурен съм, че безсмъртните Вазов и Йовков ще ми завидят колко обем писания съм изписал. Едни и същи писания.

И защото това, което мога да правя доста добре е да пиша, но не спесимени, реших да Ви пиша тук. Защото преди това си писах с г-н Дамян Медаров, който беше така любезен да ме помоли да му обясня какви са проблемите, с които се сблъсквам ексклузивно в ДСК, макар тези проблеми да са видим ако човек просто посети произволен клон във Варна.

Писах му, но една година по-късно (писах през ноември 2012г.) не се е променило нищо, дори напротив. Затова тук, във фейсбук, където е и част от работата ми, е някак по-публично, по-общодостъпно до повече хора и ще се радвам тези хора да споделят в коментарите по-долу дали и с тях не се случват същите идиотщини в ДСК, каквито с мен? За какво иначе е тази фейсбук страница, която наскоро създадохте, ако не, за да се разберат и поправят проблемите с клиентите.

Желая успех, все още Ваш – Иво Илиев“

И отговорът:

Банка ДСК цени обратната връзка от своите клиенти и Ви благодарим, че отделихте време да споделите проблемите си с нас.

Имаме различни модели на обслужване и можем да Ви предложим вариант, който да отговаря точно на Вашите банкови нужди.

Например електронното ни банкиране е създадено да пести време и да предлага удобство както на фирмените, така и на частните ни клиенти.
Междувременно сме си поставили за цел и в голямата клонова мрежа, с която оперираме, да наложим високи стандарти на обслужване, които скоро ще видите на практика.
Една от мерките, които сме взели и ще започнем да прилагаме от новата година, е съхраняване на електронно досие за фирмите. Това ще позволи да се намали обемът еднотипни документи, които се попълват и да се банкира от най-удобния за момента клон на Банката.
Конкретно за град Варна ще обърнем внимание на мениджърите на клоновете ни и ще следим процеса на промяна.

Иво Илиев: Благодаря за бързия отговор!
Електронното банкиране е нещо много хубаво, на което бих се доверил, ако имах доверие на не-електронното. Вашите служители (което беше доста странно) ме посъветваха същото , т.е. нещо от сорта на: „не се обръщайте към нас, ние сме бавни и тромави, но пък имаме е-банкиране, което върши повече работа от самите нас – постоянно го рекламираме“ (едната жена ме пита ехидно „ама вие не сте ли гледали рекламите?!“). Аз имам е-банкиране – не издава валидни електронни счетоводни отчети за движението по сметките и ходя на място, не работи след 00:00 и ходя на място, често не работи и по празници.. и ходя на място. Да ви кажа, след тея писания на спесимени направо ме е страх колко време ще пиша е-формуляри в системата Ви за е-банкиране. Също така, когато има задържани плащания те в справката на е-банкирането не се отразяват, заради което питах 2 пъти служител по телефонната Ви линия за клиенти и той ми каза да отида… ами пак на място. Е-банкирането изглежда повече като не-е-банкиране, но е възможно и да греша – страх ме е да го ползвам повече от това. Времето е пари, а парите като са в банка, която загубва време се получава един бизнес-катарзис, на който дори човек с най-смелата нервна система би се пречупил.

Относно електронните досиета – точно от една година служители и техните мениджъри ме информират мен и много други корпоративни клиенти, че се „интегрират“ и „модернизират“. Аз затова любезно изчаквах, преди да Ви пиша тук. Вярвам Ви за новата година, друг е въпросът дали бих чакал да се случи, защото във всички други банки е факт (поправете ме, ако греша).

Сигурен съм, че ще има промяна, защото всяка структура търпи промяна. Примерно от 2012г. има много промени в ДСК, на които съм бил свидетел-жертва – нито една не ми допадна, но пък 2014г. може да сме свидетели на ново начало.

* Заглавието е на vnews.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, внесени от Министерския съвет.

В мотивите се посочва, че законопроектът цели […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 
 
Още от Твоят глас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото