твоята гледна точка
Дори човек с най-смелата нервна система би се пречупил *
Автор Vnews, добавено на 01.10.2013 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Писмо до банката, на която е клиент, разпространи чрез Фейсбук варненецът Иво Илиев. Като специалист по социалните мрежи той използва страницата на ДСК, за да публикува изпълнено с факти, но и хумор писмо. Пак там получи и отговор от администраторите на трезора. Ето и цялата поучителна кореспонденция, която публикува сайтът  varnautre.bg:

„Здравейте,
Две от компаниите ми имат сметки във Вашата банка. Някой приятели ме мислят за мазохист заради това. По-лошото е, че служители на банката Ви пък, явно ме мислят за маймуна. Ето моята история:

Освен в ДСК, имам фирмени и лични сметки в ПИБ, Пиреос, Про кредит, Юнионбанк и мога да сравня нещата.

Пред почти всички клонове на ДСК в гр.Варна, където живея, няма паркинг за клиенти, затова реших да ходя в клона Ви в Гранд Мол, за да ползвам техния паркинг. Вероятно таргета Ви е клиенти без коли, което е ок – модерно е, ЕКО е, лошо няма..

При другите банки има поне 3ма служители на клон. Иначе е малко странно защо изобщо да има клон с 2-ма или 1 служител. Е, при вас масово клоновете са с по 1 служител, но в неописуемо радостните случаи, когато служителите са цели 2-ма, за нас, клиентите това е сравнимо с Коледа, Великден, Ханука и други сакрални празнични моменти, защото чакаме под половин час за гише.

Чакането не е проблем – във всеки клон има едни мръсни и миришещи столчета с петна, а в клона Ви в Гранд Мол солидно мирише на мухъл, но ние, клиентите, сме измислили различни начини чакането от 30 минути до 1 час да бъде уплътнено с приятни занимания. Примерно аз си купих таблет и си работя от него докато чакам. Някой майки с деца си носят суха храна и вода. Студенти и по-млади хора ходят по групи, за да си хортуват пред или в клона. Аз Ви предлагам да сложите по 3-4 тестета карти – и без това чакаме сумати народ по близо час – поне някой покер или белот да ударим отборно? Важно е да има автомати за храна и напитки – гарантирам Ви, че ще имате огромна печалба от тях, по-голяма отколкото да сложите банкомат!

Чакането докато стигна до гише е ясно, но след като стигна до гишето – това е съвсем нов сериал. Обикновено служителката се държи така, сякаш й дължа парите и живота си – гледа ме леко на кръв. В Гранд Мол Варна, и в клона на Севастопол най-честата първа думичка на служителките е „Мии“ в словосъчетания като „Мии носите ли си лична карта“ и „Мии, нали знаете сега, че ще чакаме“. Явно това е с тайната надежда да ме разубедят да съм им клиент и да не ги занимавам с моите простотии. Все пак на жените им е писнало разни навлеци като мен по цял ден да им се карат за едни и същи неща – разбирам ги напълно.

Последната ми дилема са т.нар. „Спесимени“. Единствено в банка ДСК всеки път, когато не тегля от клона-издател на фирмената ми сметка, ми искат попълване на спесимен. Попитах защо – личната карта, подписа, печата и това че съм МОЛ и титуляр на сметката не били достатъчно доказателство, че аз съм аз… Явно работите с шизофреници? Имам предложение и за това – пръстови отпечатъци и взимане на ДНК проба от устна кухина. Може кръв и урина, които да се таксуват – гарантирам, че таксите за тях ще са по-евтини от таксите за поддръжка, които взимате. Това ще е безупречно доказателство, че аз съм собственик на фирмата и сметката си и мога да разполагам с парите си… дано… Примерно спесимените може да се облизват от попълващия ги и да се пращат за ДНК анализче – мисля, че ще чакаме по-малко за това да стане.

Иначе попълваш спесимена за около 10 минути, още 10 чакаме служителка №1 от клона, където съм да се обади на служителка №2 от клона-издател и втората, ако на 10-тия път се реши да си вдигне телефона (защото и при нея група недоволни българи чакат на безумни опашки) – потвърждава, че аз съм аз, праща някакви още документи и целия свитък с документация се щипва с кламерче и се пъха някъде. След това изчезва в небитието…

За 3 месеца съм попълнил само в ЕДИН от клоновете ви НАД 10 спесимена. Горе долу изчислих, че попълването на спесимени и чакането по опашки за около 3 месеца време ми губи 1 работна седмица. Т.е. оказва се, че аз съм Ваш служител и трябва да ми плащате заплата. Не вярвам да плащате много – нито за заплата, нито за софтуер. Но така и така прекарвам толкова време във Ваши клонове – някак си вече Ви чувствам близки. С Ваши служителки съм се карал повече, отколкото с тъщата си, което направо ни е сродило.

Та, затова Ви пиша – да си поискам заплатата от Вас, както и, ако може да ми кажете колко страници са всички попълнени само от мен спесимени до момента. Сигурен съм, че безсмъртните Вазов и Йовков ще ми завидят колко обем писания съм изписал. Едни и същи писания.

И защото това, което мога да правя доста добре е да пиша, но не спесимени, реших да Ви пиша тук. Защото преди това си писах с г-н Дамян Медаров, който беше така любезен да ме помоли да му обясня какви са проблемите, с които се сблъсквам ексклузивно в ДСК, макар тези проблеми да са видим ако човек просто посети произволен клон във Варна.

Писах му, но една година по-късно (писах през ноември 2012г.) не се е променило нищо, дори напротив. Затова тук, във фейсбук, където е и част от работата ми, е някак по-публично, по-общодостъпно до повече хора и ще се радвам тези хора да споделят в коментарите по-долу дали и с тях не се случват същите идиотщини в ДСК, каквито с мен? За какво иначе е тази фейсбук страница, която наскоро създадохте, ако не, за да се разберат и поправят проблемите с клиентите.

Желая успех, все още Ваш – Иво Илиев“

И отговорът:

Банка ДСК цени обратната връзка от своите клиенти и Ви благодарим, че отделихте време да споделите проблемите си с нас.

Имаме различни модели на обслужване и можем да Ви предложим вариант, който да отговаря точно на Вашите банкови нужди.

Например електронното ни банкиране е създадено да пести време и да предлага удобство както на фирмените, така и на частните ни клиенти.
Междувременно сме си поставили за цел и в голямата клонова мрежа, с която оперираме, да наложим високи стандарти на обслужване, които скоро ще видите на практика.
Една от мерките, които сме взели и ще започнем да прилагаме от новата година, е съхраняване на електронно досие за фирмите. Това ще позволи да се намали обемът еднотипни документи, които се попълват и да се банкира от най-удобния за момента клон на Банката.
Конкретно за град Варна ще обърнем внимание на мениджърите на клоновете ни и ще следим процеса на промяна.

Иво Илиев: Благодаря за бързия отговор!
Електронното банкиране е нещо много хубаво, на което бих се доверил, ако имах доверие на не-електронното. Вашите служители (което беше доста странно) ме посъветваха същото , т.е. нещо от сорта на: „не се обръщайте към нас, ние сме бавни и тромави, но пък имаме е-банкиране, което върши повече работа от самите нас – постоянно го рекламираме“ (едната жена ме пита ехидно „ама вие не сте ли гледали рекламите?!“). Аз имам е-банкиране – не издава валидни електронни счетоводни отчети за движението по сметките и ходя на място, не работи след 00:00 и ходя на място, често не работи и по празници.. и ходя на място. Да ви кажа, след тея писания на спесимени направо ме е страх колко време ще пиша е-формуляри в системата Ви за е-банкиране. Също така, когато има задържани плащания те в справката на е-банкирането не се отразяват, заради което питах 2 пъти служител по телефонната Ви линия за клиенти и той ми каза да отида… ами пак на място. Е-банкирането изглежда повече като не-е-банкиране, но е възможно и да греша – страх ме е да го ползвам повече от това. Времето е пари, а парите като са в банка, която загубва време се получава един бизнес-катарзис, на който дори човек с най-смелата нервна система би се пречупил.

Относно електронните досиета – точно от една година служители и техните мениджъри ме информират мен и много други корпоративни клиенти, че се „интегрират“ и „модернизират“. Аз затова любезно изчаквах, преди да Ви пиша тук. Вярвам Ви за новата година, друг е въпросът дали бих чакал да се случи, защото във всички други банки е факт (поправете ме, ако греша).

Сигурен съм, че ще има промяна, защото всяка структура търпи промяна. Примерно от 2012г. има много промени в ДСК, на които съм бил свидетел-жертва – нито една не ми допадна, но пък 2014г. може да сме свидетели на ново начало.

* Заглавието е на vnews.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Aсен Василев ще бъде кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“. Това стана ясно от думите на Кирил Петков, който направи специално изявление часове преди официално партията да получи мандат от президента […]

 

От 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще се повишат с 10 процента. Към […]

 

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат, в сравнение с вчера и […]

 
 

към началото