твоята гледна точка
Девет важни причини да отидем на очен лекар
Автор Vnews, добавено на 02.10.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

С възрастта зрението ни отслабва. Както всеки орган, така и очите търпят някои изменения, които водят до оплакванията ни. С напредването на годините зрителните проблеми зачестяват. Те обаче не се появяват изведнъж, част от тях се срещат дори и сред млади хора и деца. Обръщаме ли им достатъчно внимание и можем ли да разпознаем признаците на влошено здраве на очите?
Ето част от най-честите проблеми, свързани с очите, който макар и да са типични след определена възраст, се срещат достатъчно след по-млади хора. Особено днес, когато детайлите са важни.
1. Пресбиопия

С този термин се обозначава загубата на способността на окото да възприема ясно близки или дребни обекти. Пресбиопията не се развива от раз, тя прогресира бавно във времето с напредването на възрастта, но дефектите се забелязват едва след навършване на 40 години. Дължи се или на загуба на еластичността на кристалната леща, или отслабването на цилиарните мускули.
Прeсбиопията се коригира най-често с очила.
2. Мътнини в очите

Вероятно ви се е случвало да видите за секунди малки петънца, кръгчета, чертички или дори попови лъжички как пробягват в зрителното ви поле, като ясно съзнавате, че обектите не съществуват. Обикновено това явление се забелязва при силна светлина, ясен ден, ярко осветено помещение, носи името мухес волантес и в повечето случаи не е показател за сериозен проблем.
В други обаче може да е признак за отлепване на ретината, особено ако петната са светли, подобни на светкавици. При рязка промяна в зрението и натрапливо присъствие на мътнините или тяхното увеличаване офталмолозите препоръчват да се извърши без отглагане очен преглед.

 

Мухес волантес са мътнини по стъкловидното тяло (витреус) на окото, който представлява прозрачен гел изпълващ вътрешността му.
С напредването на възрастта този гел става по-твърд, губи еластичността си, при което и се образуват тези мътнини. Възможно е да се получи отдръпването му от задната стена на окото, което от своя страна може да доведе до разкъсване и отлепване на ретината.
Среща се при късогледство и вътреочно възпаление.
3. Сухо око

За този проблем говорим при наличие на недостатъчност на слъзната течност – заради по-рядкото й отделяне или недобър състав. При сухота в очите се изпитва неприятен бодеж, сърбеж, парене, което освен че причинява дискомфорт, понякога може да се отрази на зрението. Проблемът се наблюдава често при хора, които дълго време са втренчени пред монитор. При работа на екран несъзнателно намаляваме мигането, което рефлектира върху поддържането влажността на окото. Обикновено решение е използването на изкуствена сълза, както и въвеждане на навик за гимнастика на очите. От полза може да бъде и овлажнителят за въздух в работното помещение.
4. Сълзене

То може да е признак или на свръх чувствителност на очите към силна светлина, студен въздух, вятър, температурни промени или на по-сериозни проблеми като очна инфекция или запушване на слъзния канал. В първия случай от полза са очилата, във втория се налага преглед при офталмолог.
5. Катаракта

Катарактата или „пердето“ на очите е заболяване, при което се получава помътняване на очната леща и бавна прогресивна загуба на зрението. Приема се като старческо заболяване, но може да покоси и доста по-млади хора. Обикновено се регистрира след 60-годишна възраст.
„Пердето“ се образува без да причинява някакви определени симптоми – не боли, няма външни видими белези. Когато нарушава ежедневните дейности, се предприема оперативно лечение. Катарактата не може да се предотврати, но е възможно да се отложи дегенеративния процес далеч във времето с подходяща защита на очите от слънцето и грижа за общото здраве като цяло, което да е насочено към ограничаване на факторите, ускоряващи стареенето на организма.

6. Глаукома

 

Глаукомата е прогресивно увреждане на зрителния нерв, причинено от повишено вътрешноочно налягане. Най-разпространената е остроъгълната  форма. При нея повишеното вътреочно налягане се дължи на затруднения отток на вътреочната течност през дренажната система на окото. Обикновено се засягат и двете очи, но най-често несиметрично и последователно.

 
Когато се проявят симптомите, заболяването вече е в напреднал стадий, но може да се открие по-рано при редовни профилактични прегледи на очите.
Оплакванията отначало включват стесняване на периферното зрение – тунелно виждане.

 
Глаукоматасе развива и вследствие на други фактори като травма на окото, очна инфекция, запушване на кръвоносни съдове, възпалителни заболявания на очите, заболявания на организма като диабет, лечения – например продължителен прием на кортикостероиди.
 

7. Заболявания на ретината

 

Ретината е онзи тънък най-вътрешен слой на очната ябълка, благодарение на който се пренася визуалната информацията към мозъка. Това става посредством  високоспециализирани нервни рецептори, които улавят и преобразуват светлината в импулси, които се предават по нервните пътища до съответния „главен аналитичен център“ – мозъчната кора. В тази група заболявания се включват макулна дегенерация, диабетната ретинопатия и отлепването на ретината.

 
Първото се развива вследствие на остаряването, второто заради диабета, но и двете биха могли да се отложат много във времето при грижа за зрението и редовни профилактични очни прегледи след 40-годишна възраст или при болест.

8. Конюнктивит

 

Това е заболяване, което се разпознава по зачервяването на очите. Касае за възпаление на конюнктивата. Симптомите му включват още сърбеж, парене, сълзене, отделяне на секрет, усещане за чуждо тяло. Конюнктивитът може да е причинен от различни микроби, чужди тела и химикали, да е алергичен или вследствие на автоимунно заболяване. Добрата лична хигиена е от особена полза за първична профилактика на заболяването.
 

9. Заболявания на роговицата

 

Роговицата е външният слой на предната обвивка на очния булбус. За разлика от по-задната – бялата и непрозрачна склера, роговицата е гладка, лъскава, прозрачна и много по-тънка. През нея преминава и се пречупва светлината. Като най-външна обвивка тя може да бъде инфектирана, наранена или подложена на действието на токсични елементи. Най-чести са кератитите.Възможни са и дегенеративни процеси вследствие на напредването на възрастта, които да засегнат прозрачността и др.

 
Симптомите включват: зачервяване на очите, сълзене, болка, виждане на ореол, светобоязън, неволево мигане или спазъм на клепачите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото