твоята гледна точка
Светът не може да се справя със застаряването
Автор Vnews, добавено на 30.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Светът застарява толкова бързо, че повечето страни не са готови да подкрепят увеличаващия се брой възрастни хора в тях, сочи глобално изследване на ООН и организация за защита правата на възрастните, цитирано от Асошиейтед прес.
Индексът Global AgeWatch оценява социалното и икономическо благосъстояние на възрастните хора в 91 страни.

Страните не работят достатъчно бързо, за да се справят със застаряващото по-бързо от всякога население, а към 2050 г. за първи път в историята хората над 60-годишна възраст ще са повече от децата под 15-годишна възраст, отбелязва АП.

Индексът е създаден от правозащитната организация „Хелп ейдж интернешънъл“ и Фонда на ООН за населението отчасти за да адресира проблема с липсата на данни за размера и влиянието на глобалното застаряване, посочва агенцията. В него са събрани данни на ООН, Световната здравна организация, Световната банка и други глобални организации.

Докладът, предоставен предварително на АП, се вписва във все по-сложната картина на застаряването и значението му за света, отбелязва агенцията. От една страна фактът, че хората живеят по-дълго е завещание на постиженията в здравеопазването и изхранването, като правозащитници изтъкват, че възрастните не трябва да се приемат като бреме, а като ресурс.

От друга страна в много държави липсват основни елементи за социална защита на възрастните им граждани като доход и здравни грижи. Много правителства не искат да се справят с проблема отчасти защото той се смята за сложен, отрицателен и скъп – което не винаги е вярно, заяви Силвия Стефанони от „Хелп ейдж интернешънъл“. По думите й Япония и Германия имат от най-големите дялове от населението на възрастни хора в света, но също така се славят с устойчиви икономики.

Просперитетът сам по себе си не е гаранция за защитата на възрастните, отбелязва АП. Развиващите се световни икономически сили – така наречените държави БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) – са на по-долни места в индекса в сравнение с по-бедни страни като Уругвай и Панама.

Все пак според доклада богатите държави като цяло са по-добре подготвени от по-бедните. Швеция, където пенсионната система вече навърши 100 години, е начело в класацията заради социалната подкрепа, образоваността и здравното покритие. Тя е следвана от Норвегия, Германия, Холандия и Канада. САЩ например са на осмо място, пише БТА.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото