твоята гледна точка
Вигенин: Държавата функционира и без да сме в Шенген
Автор Vnews, добавено на 30.09.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Министърът на външните работи Кристиян Вигенин е категоричен, че държавата ни функционира нормално и без да е в Шенген. Според него резервите на Франция за влизането ни в Шенген са по-скоро вътрешнополитически, съобщи БНР.

Пред журналисти в Брюксел той заяви, че не би драматизирал, ако шенгенското членство се отложи, и че можем да чакаме, докато съображенията „против“ отпаднат.

„Много ми е трудно да разбера логиката в заявленията, направени през последните дни. Ние сме въвели всички форми на контрол и разполагаме с по-добро обезпечаване на външните граници на ЕС, отколкото други страни, които са в Шенген. Не бива да се счита, че присъединяването към Шенген е някаква цел, която, ако не бъде изпълнена България ще бъде втора ръка член на ЕС. Ние сме готови за Шенген и в момента, в който решат да ни приемат, ще влезем“, каза Вигенин.

Коментарът на Вигенин идва няколко часа след като френският външен министър Лоран Фабиюс заяви: „Франция е против влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство при настоящите условия на контрол по външните граници на двете страни“. В разгара на полемиката за трудната интеграция на ромите във Франция министърът разграничи ромския въпрос от този за разширяването на Шенгенската зона. Той подчерта, че решението за евентуалното членство на двете страни в Шенген трябва да бъде взето в края на 2013 година.

Фабиюс отбеляза, че влизането на България и Румъния в зоната на свободно движение ще означава, че мигрантите, идващи от страни извън ЕС, ще може да влизат в Съюза свободно през двете държави.

„Тук обаче имаме проблем, защото трябва да бъдем сигурни, че България и Румъния ще имат средствата да извършват нужните проверки. Засега ми се струва, че тези условия не са изпълнени“, заяви министърът. Той допълни, че при настоящите условия ще бъде трудно да се вземе решение за присъединяването на двете страни към Шенген преди края на годината, а това мнение се споделя от повечето страни, членуващи в свободната зона.

„Ако няма промяна в тези условия, няма да дадем съгласието си“, обяви Фабиюс.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери Николай Денков и Мария Габриел.
Мария Габриел отново се включи в преговорите
 

Ден след като бившата еврокомисарка обясни, че смразяването между […]

 

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото