твоята гледна точка
Лук – природното противовъзпалително средство
Автор Vnews, добавено на 30.09.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Уникалната комбинация на флавоноиди и серни съединения правят лука храна, полезна за ежедневна консумация.

 

Според Oриентировъчния дневен прием (ОДП), 150 г лук съдържат: витамин С – 19,7% от ОДП; фибри – 10,8%; молибден – 10,6%; манган – 10,5%; триптофан – 6,6%;  калий – 6,2%; витамин В6 – 9,5% и само 64 калории или 3% от ОДП.

 

Макар върху хранителните стойности на лука да са провеждани ограничен брой изследвания, всички налични данни разкриват противовъзпалителните му свойства. Те се дължат основно на Онионин А – уникална за растението сярна молекула.

 

Тя потиска действието на макрофагите – специализирани бели кръвни клетки, играещи главна роля в имунния отговор при човека. Тяхната роля е важна за защитата на организма, но потискането им при състояния на нежелани хронични възпаления може да бъде търсен ефект при консумация.

 

Друг антиоксидант в лука – квертицина, също носи завидни противовъзпалителни свойства със себе си, но действа по различен начин. Той предпазва главно от окислението на мастни киселини. Когато в тялото има понижени нива на окислени мастни киселини, то изпраща много по-малко про-възпалителни сигнални молекули, като по този начин се постига по-конролиран имунен отговор.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат, в сравнение с вчера и максималните ще са между 31° и 36°, в София – […]

 

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите максимални температури – между 34 […]

 

Изоставаме с година по Плана за възстановяване, ако изостанем още една година ще загубим над 12 милиарда евро. Това каза пред […]

 
 

към началото