твоята гледна точка
Американската държава пред пълен блокаж
Автор Vnews, добавено на 29.09.2013 година, в категории: По света, Коментари (0)

Американската държава може на практика да спре работа от понеделник, ако републиканците и демократите в Конгреса не одобрят бюджет, разрешаващ държавните разходи след 1 октомври, съобщи Би Би Си. В ранните часове в събота републиканците, контролиращи долната камара, прокараха вариант на временен бюджет, който обаче бе остро разкритикуван от демократите, които държат Сената. Така вероятността държавните институции да спрат да работят след изтичането на настоящата финансова година на 30 септември в полунощ става все по-голяма.

Настоящата законова рамка позволява на държавата да прави оперативни разходи до края на финансовата година. За след 1 октомври приет бюджет няма. Според американските закони правителството не може да прави никакви разходи, ако те не са одобрени от Конгреса. Компромисът обаче е труден за постигане, тъй като противниците на президента Барак Обама – републиканците, контролират долната камара, а демократите са мнозинство в Сената. Така прокарването на всеки закон е свързано с тежки преговори и среднощни заседания, обикновено часове преди изтичането на важни срокове.

48 часа преди изтичането на финансовата година Камарата на представителите прие временен бюджет със срок на действие до 15 декември, който обаче вбеси поддръжниците на Обама. Този бюджет предвижда отлагане на действието на здравната реформа с една година и не включва данък върху медицинските устройства, с който трябва да се финансират част от дейностите по реформата. Решението вбеси демократите, контролиращи Сената, тъй като реформата, предвиждаща задължително здравно осигуряване за всички американци, трябваше да влезе в сила от 1 октомври. В същото време Камарата на представителите гласува допълнителен документ, който разрешава плащанията за военните, в случай че разходите на останалите институции бъдат замразени.

Решението ядоса демократите от Сената, които обявиха, че няма да приемат такъв бюджет. От Белия дом също съобщиха, че ако документът все пак стигне до бюрото на президента Барак Обама, той няма да го подпише и ще наложи вето.
Ако до полунощ на 30 септември няма приет бюджет, държавата на практика ще трябва да спре да функционира. Около една трета от общо 2,1 милиона държавни служители ще трябва да спрат работа или пък да започнат да работят безплатно. Националните паркове и музеи като вашингтонския „Смитсониън“ ще трябва да затворят. Надбавките за ветераните от войните ще бъдат забавени, ще бъде нарушено и обработването на заявления за издаване на визи и паспорти.

Американското законодателство предвижда в такива ситуации да продължат да бъдат финансирани само дейности, смятани за жизненоважни и свързани с националната сигурност. За такива се приемат контролът на въздушния трафик, хранителните инспекции и военните.

Спирането на работата на институциите е само една от двете фискални кризи, пред които администрацията на президента Барак Обама ще бъде изправена през идния месец. На 17 октомври ще бъде достигнат отново таванът на дълга и държавата пак може да изпадне в неплатежоспособност. Вдигането на тавана обаче също е обект на спорове с републиканците, които миналата седмица поискаха да го обвържат с отлагане на здравната реформа с една година.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото