твоята гледна точка
Боклукът на Варна от утре влиза в нова клетка
Автор Vnews, добавено на 30.09.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

От 1 октомври Варна ще депонира неопасните си отпадъци в новата клетка на сметището в с. Въглен, съобщи общинската администрация на Аксаково.

В изпълнение решение № 3.1. от 20.08.2013г. на Управителният  съвет на „Регианално сдружение за управление на отпадъците ”ЕКО -2010” на Общините Варна, Аксаково и Белослав, представлявани от своите кметове и в присъствието на Областния управител на област Варна, Кметът на община Аксаково назначи междуведомствена комисия със задача: да извърши анализ на фактическото състояние и даде оценка за  възможността и срока за продължаване експлоатацията на „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Аксаково и Варна” в имот № 000212 в землище на с. Въглен и необходимостта от въвеждане в експлоатация на новоизграденото Депо за неопасни отпадъци в имот № 000207 в същото землище.

 

Комисията с представители на Областна управа – Варна, РИОСВ, Община Аксаково, Община Варна, Пожарна безопасност и защита на населението, на място установи, че съществува потенциална опасност от скъсване на изолационни слоеве и замърсяване на подпочвени води около депото. Прекомерното натрупване на отпадъците през годините  предполага възможност от скъсване и разрушаване тялото на депото с всички свързани с това отрицателни последици върху околната среда и здравето на живущите в района на  с. Въглен и с. Яребична, както и по поречието на дерето – приток на река Батова.

 

Докладът и препоръките на назначената комисия са в посока предприемане на незабавни мерки за преустановяване експлоатацията на действащото Регионално депо за неопасни отпадъци (РДНО) в ПИ № 000212, землище на с. Въглен, което даде основание на Общински съвет Аксаково да приеме решение за закриване, считано от 01.10.2013г., на действащото повече от 40 /четиридесет/ години Депо за неопасни отпадъци в землището на с.Въглен, община Аксаково.

 

Двете общини Варна и Аксаково, предвиждайки този край на съществуващото депо, обезпечиха своята дейност по управление на отпадъците, като изградиха нова клетка в съседство на досегашното съоръжение в ПИ № 000207, което е със срок на експлоатация 18 месеца. Този период ще даде гаранции на общините за законосъобразно третиране на отпадъците до въвеждането в екплоатация на новата Регионална система за управление на отпадъците, чиито изграждане следва да приключи на 31.12.2014г., финансирано от Европейския фонд за регионално развитие и от Държания бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013г. на обща стойност 34 418 964.36 лева.

 

Експлотацията на новоизградената клетка в ПИ № 000207 ще започне действие от 01.10.2013г., което ще бъде изцяло в съответствие с действащата нормативна уредба, като за целта са предприети и мерки по предвиждане средства и за законосъобразното й закриване.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Най-богатите българи у нас са Георги и Кирил Домусчиеви, като двамата са забогатели с по още 100 милиона долара. Състоянието им […]

 
Властта

Председателят на ПГ на ДСП Делян Пеевски изпрати отворено писмо до премиера Николай Денков. В него той го обвини, че не […]

 
Здраве и красота

Близо 17 хиляди медицински сестри липсват в България. Не достигат 1000 лични лекари и над 460 психиатри. Това стана ясно от […]

 
Жълто

33-годишната актриса Марго Роби се появи на наградите „Готам“ в бляскав тоалет, вдъхновен от куклата Барби от 1964 г. 

Тя изглеждаше невероятно в […]

 
 

към началото