твоята гледна точка
Черно море може да крие до 500 млрд. куб. м газ в българската си част
Автор Vnews, добавено на 29.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Първите проучвания за нефт и природен газ в българския участък на Черно море вече започнаха. До края на годината три кораба ще изследват зона от над 14 000 квадратни километра – блок „Хан Аспарух“. До 2015 г. за тези проучвания ще бъдат похарчени около един милиард лева, съобщиха от profit.

По най-груби предварителни изчисления на енергийното министерство в блока може да има до 500 млрд. кубични метра газ. Дори само една трета от това количество да бъде извлечено, то е достатъчно да задоволи енергийните нужди на България за следващите 50 години.

Ако прогнозата се сбъдне, в този участък от Черно море има синьо гориво за десетки милиарди долари. Държавата ще спечели милиони, а икономиката ще потребява значително по-евтин природен газ.

„Може да се стигне до максимума на концесионното възнаграждение, което по закон може да бъде 25-30%. Може и да се заплаща в натура. Тоест, вместо да получаваме парични средства, държавата да получава природен газ“, обяснява пред bTV експертът от МИЕР Йордан Кирков.

Френският геофизичен кораб „Принцес“, който разполага с 45 души технически и научен екип, заедно с още един специално оборудван кораб, започнаха две много скъпи изследвания. – т. нар. Дву- и Три-измерни сеизмични проучвания. Те ще отговорят на въпроса дали си струва и къде да се правят дълбоководни сондажи.

Ръководителят на проучването от страна на OMV Валтер Кози показа графики от проучването, на които се вижда морското равнище. „За да достигнат сигналите до подпочвените слоеве трябват около пет секунди. След това виждаме морското дъно. А под дъното на екрана се виждат всички подпочвени слоеве на скалите и камъните под дъното. Като се събере цялата такава снимка, тепърва ще се анализира, за да се определят всички блокове и точните места, където ще направим проучвателните сондажи,“ посочи специалистът.

Ако всичко върви по план и ако проучванията и пробите от дъното са обнадеждаващи, само след две години, през 2015 г., ще започнат първите дълбоководни истински сондажи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Русия продължава настъплението си в Донбас и обяви победа в битката при металургичния комбинат Азовстал в Мариупол. Украинският лидер Зеленски посочи, че край на войната е възможен само чрез дипломация. Москва […]

 

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в […]

 

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от […]

 
 

към началото