твоята гледна точка
Стратегията за туризма готова до месец
Автор Vnews, добавено на 29.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

До месец ще е готова нова Национална стратегия за развитието на туризма у нас.

„До края на октомври на бюрото на премиера ще бъде предварителна стратегия за развитието на българския туризъм за периода 2030-2050 г.“ Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев при първата си визита в Долината на тракийските царе край Казанлък в събота. Той припомни, че България е единствената туристическа страна, която няма хоризонт за бъдещето на най-печелившия си отрасъл в последните години.

„Правителството наследи скромна програма за бъдещето на туризма в последните 4 години, сякаш отрасъла няма да го има, а в туристическата карта на районите пък липсваше Долината на розите“, припомни Ботев. Първото обсъждане на новата перспективна стратегия вече се е провело, а през следващата седмица всички експерти в областта на туризма щели да проведат тридневен тимбилдинг, за да очертаят контурите на предварителния мастърс-плана. Разработката на действителната стратегия с хоризонт до 2050 г. обаче можела да стане не по-рано от година и за това щяла бъде потърсена и експертната помощ на някоя от 3-те световно известни в бранша компании. „Ще настояваме стратегията за развитие на туризма да бъде гласувана в парламента като закон, за да е ясна посоката, по която ще върви всяка следваща администрация, посочи Ботев. Той увери, че заварил млади и мотивирани хора в своя ресор в министерството и не е съкратил нито един човек. Само за две седмици те са подготвили по-голямата част правилниците и наредбите, много от тях с изтекли срокове, на приетия в края на мандата на миналия парламент закон за туризма. Зам.-министър Ботев посочи още, че няма да бърза да връща държавните чиновници, които работят в Агенцията по туризма от Пловдив в София, за да не изживеели същия стрес като колегите си, които навремето поеха от столицата към Града на тепетата без да ги питат. Това щяло да стане постепенно в рамките на следващата година.
Зам.-министър Бранимир Ботев бе сред първите посетители, които влязоха в събота в поредната тракийска гробница – Шушманец, рестарврирана и социализирана, по европроект на културното министерство. Той участва и в дискусия за развитието на културния туризъм в Долината розите и на тракийските царе в Казанлък.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото