твоята гледна точка
Ако изобщо има Коледни, те ще са само за най-бедните
Автор Vnews, добавено на 29.09.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Кабинетът на Пламен Орешарски прави всичко възможно пенсионерите да получат бонуси за Коледа, признал  финансовият министър Петър Чобанов след дискусията с червени кметове във Враца.

От следващата година ще възстановим т. нар. „швейцарско правило“ и това ще доведе до последователно и периодично увеличение на пенсиите, каза Чобанов. По думите му увеличението ще се движи между 2-3 процента на базата на обективни критерии по формулата. От 2014 година всички пенсионери със сигурност ще получават бонуси, заяви Чобанов. За тази Коледа добавките ще се решат след данните за деветмесечието. И вероятно парите ще стигнат само за най-бедните пенсионери. Допълнително ще бъдат определени размерът на сумата и бройката на крайно нуждаещите се.

От следващата година майчинството да стане 340 лв. ще настоява БСП. Това стана ясно от думите на соцлидера Сергей Станишев на дискусия с кметовете.

Демографската криза може да се промени само чрез ясна и последователна политика, заяви той. Станишев призна, че първите 2 години са най-трудни за отглеждането на дете. И отсече, че минималната работна заплата трябва да стане от 310 на 340 лв. от 1 януари 2014 година. „Необходимо е да се направи и следваща стъпка. Парите за отглеждане на деца станаха от 240 на 310 лева, сега майчинските трябва да се увеличат на 340 лв., коментира Станишев. Докато соцлидерът разговаряше неофициално с кметове и репортери пред залата за дебати, мобилният му телефон звънна и се оказа, че го търси дъщеричката му Дария. „Направила съм филийки за закуска“, похвалила се малката чаровница. „Ще ги опитам, като се прибера“, обеща татко й. Любопитството на съпартийците му го накара да разкаже как Дария вече помагала на съпругата му Моника. Малкият Георги, който се роди преди няколко месеца, пък щял да е синеок. Взел е очите на майка ви проф. Дина Станишева, вметнаха соцдепутати. И дядото на Моника е синеок, допълни лидерът на БСП.

Освен майчинските правителството предвижда възможност за увеличаване на заплатите в държавния сектор и коледни бонуси за пенсионерите, каза пред „Стандарт“ финансовият министър Петър Чобанов. Той обаче не се ангажира с конкретни суми.

Пенсионната възраст ще бъде замразена, отсече финансовият министър. И настоя за преразглеждане на пенсионната система. Чобанов смята, че едно добро антимонополно законодателство ще намали сметките на хората и ще им даде възможност да разполагат с доходите си. „През 2014 година очакваме икономически растеж от 1,8 процента, който ще дойде от вътрешни инвестиции“, обясни министърът. По думите му техният ръст ще е около 2 процента. „Потреблението също ще се увеличи с 2 процента заради успокояването на икономическата обстановка“, прогнозира финансист номер 1. Чобанов уточни, че по този начин ще имаме и реален по-нисък бюджетен дефицит в размер на 1,8 процента.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и […]

 

Трябва да подготвим летните дрехи. Сега е само началото на затоплянето. От петък ще се затопли още повече, а до 10-и […]

 

В началото на летния сезон – колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината […]

 
 

към началото